Psikademi

Aile ile Yaşanan Anlaşmazlıkları Çözmek

Herkesin ailesi ile anlaşmazlıkları olur. Ara sıra yaşanan gerginlik veya tartışmalar aile hayatının normal bir parçasıdır. İster anne babanız, ister kardeşleriniz ile yaşadıklarınız olsun, çatışmanın daha da kötüleşmesini önlemek için yapabileceğiniz şeyler mevcut. 

Bu yazıda ailenizle yaşadığınız anlaşmazlıkları çözmek için neler yapabileceğinizle ilgili pratik tavsiyeler vermeye çalışacağım.

Anne Baba ile yaşanan anlaşmazlıkların nedenleri

Ailedeki büyüklerle tartışmanın en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Bir çok konudaki fikirlerin ve değer verilen şeylerin farklı olması
  • Zayıf iletişim: birbirini yanlış anlama ve farklı sonuçlara varma
  • Büyüklerin vermeye istekli olduklarından daha fazla bağımsızlık isteme
  • Çocuk gibi davranıldığını hissetme
  • Özel hayatın gizliliğine saygı duymama
  • Ailede büyük değişiklikler olması: ayrılık, boşanma, yeni bebek beklenmesi, taşınma gibi
  • Arkadaşlar, iş, sınavlar, ev işleri veya giyim tarzıyla ilgili baskı veya beklentilerin olması

Kardeşlerle çatışmanın nedenleri

Evet, küçük veya büyük kardeşlerin sizi kızdırmak için hangi düğmelere basacağını tam olarak biliyor. Bu çatışmalarla başa çıkmayı zorlaştırabilecek şeyler şunlardır:

  • Yaş farklılıkları
  • Kıskançlık veya yeterince iyi olmadığını hissetmek
  • Alan yetersizliği
  • Üvey kardeş olmak
  • Çalışma, spor veya diğer alanlarda rekabet etmek

Aile içi anlaşmalıklar ile nasıl başa çıkılır?

Aile içi çatışmalarla baş etmenin bir çok farklı yolu mevcut. Şimdi size tamamını olmasa bile bunlardan bazılarını aktaracağım. Bahsettiklerim bir anlaşmazlığı az da olsa hafifletse bile, bu da önemlidir diye düşünüyorum.

Küçük şeyleri büyütmeyin

Yaptığınızla ilgili küçük bir eleştiri duyduysanız ya da söylediğinizle hafif alay edildiyse bunu çok umursamamaya ve üzülmemeye çalışın. Unutmayın bunlar aile içerisinde kaçınılmaz olarak yaşanır ve neredeyse her ailede olur.

10’a kadar say

Saçma gelebilir ama içinizden yavaşça ona kadar saymak ve sakinleşmek için biraz kendinize zaman tanımak, daha sonra pişman olacağınız bir şey söylemekten kaçınmanın iyi bir yolu olabilir. Ayrıca mantıklı ve akılcı şeyler düşünüp, söylemek için fırsat yaratmış olursunuz.

Biraz uzaklaşın

Bu taktik yaşadığınız sorunu çözmeye yaramaz ancak sakinleşmenize ve öfkeyle hareket etmeyi engellemeye yarar. Sonrasında daha olgun hareket etmek, diğerleri tarafından fevri olmakla suçlanmayı engellemiş olur. Ortamdan uzaklaşıp, anlaşmazlık yaşadığınız konudan uzaklaşmak için müzik dinleyebilir, bir şeyler izleyebilir, biraz internette ya da sosyal medyada takılabilirsiniz.

Başka birinin fikrini alın

Başkasının konu hakkındaki görüşünü dinlemek, durum farklı bir açıdan bakmanıza ve daha yaratıcı çözümler üretmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, bazen sadece biriyle konuşmak bile daha iyi hissetmeye yardımcı olabilir.

Farklı bir bakış açısı edinmek, neden bir anlaşmazlık yaşadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, sorunu çözmek için işe yarar yolları görmenize de yardımı dokunabilir.

Anlaşmazlık yaşanan konuları konuşmanın yolları

Ailenizden herhangi biriyle tartışıyorsanız, neler olup bittiği hakkında onlarla sakin bir konuşma yapmayı denemelisiniz. Böyle bir konuşmayı özellikle siz başlatırsanız, soruna olgun bir yaklaşım sergilediğinizi görmekten muhtemelen etkilenecekler ve sizi dinlemeye daha istekli olacaklardır. Sinir bozucu kardeşlerle bile, net ve sakin iletişim, hemen hemen her zaman, işleri halletmenin ve hepiniz için işe yarayan bir anlaşmaya varmanın en iyi yolu olacaktır.

Böyle bir konuşmayı yapmak için şu ipuçlarını kullanabilirsiniz:

  • Kimsenin kızgın, üzgün, stresli veya yorgun olmadığı bir zaman seçin
  • Rahatça oturabileceğiniz ve konuşabileceğiniz bir yer seçin
  • Uzlaşmaya istekli olun ve herkesin kabul edebileceği seçenekler belirlemeye çalışın
  • Diğer kişiye alaycı olmaktan veya sözlü olarak saldırmaktan kaçının (Saldırmak, karşı saldırıyla sonuçlanır)
  • Dürüst olun! Özellikle duygularınız hakkında. Yani bir şey sizi gerçekten üzüyorsa veya sinirlendiriyorsa, bunu mutlaka dile getirin
  • Diğer kişinin söyleyeceklerini dinleyin ve onun bakış açısının da sizinki kadar mantıklı olabileceğini göz önünde bulundurun (Biliyorum söylemesi yapmaktan kolay, ama buna değer!)
  • Eğer bir konuda uzlaşırsanız, sözünüzü tutun ki aynı konuda yeni bir çatışma çıkmasın ve anlaşmazlık büyümesin
  • Konuşmak gerçekten çok zor geliyorsa, nasıl hissettiğinizi anlatan bir mektup yazmayı deneyin

Son söz

Burada anlattıklarımı denemenize rağmen bir uzlaşmaya varamazsanız, ‘bu konuda anlaşamadığınızı kabul etmeniz’ gerekebilir. Kendi fikirleriniz olabileceğini ve ailenizle her zaman aynı fikirde olmak zorunda olmadığınızı ama buna rağmen uyumlu bir şekilde geçinebileceğinizi unutmayın.

Yaşadığınız sorunları aşmakta gerçekten güçlük yaşıyorsanız bir klinik psikolog ile görüşmek farklı bakış açılarını ve çözüm yollarını görmenize yardımcı olacaktır. Yani biraz destek almanın faydasını göreceğinizi de unutmayın!

Aile yaşanan sorunları çözme konusunda şu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Kaynaklar

Family conflict

Family Conflict Is Normal; It’s the Repair That Matters

How to deal with conflict between family members

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders