Psikademi

Gençler İçin: Ailenizden gelen baskı ile nasıl başa çıkılır?

Ailenizin sizden beklentileri ile kendi istekleriniz arasında bir denge bulmaya çalışmak sürekli bir savaştaymışsınız gibi hissettirebilir. Sizden bir şeyler yapmanızı istiyorlar ve siz başka bir şeyler yapıyorsanız, kendinizi oldukça kapana kısılmış hissedebilirsiniz.

Bu yüzden ailenizden gelen yüksek beklentilerle nasıl başa çıkabileceğiniz konusunda bazı pratik ipuçları edinmek için devam edin.

Unutmayın: yeterince iyisiniz

İlk olarak, birçok şeyde iyi olduğunuzu hatırlamak önemlidir. Hayatınızda yapmayı tercih ettiğiniz şeyler önemlidir, ancak bir insan olarak değerinizi belirlemezler. Öte yandan tercihleriniz, güçlü yönlerinizin ne olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.

Bunalmış hissettiğinizde, hiçbir yere varmayan bir düşünce zincirinde sıkışıp kalmak kolaydır. Zorluklarla karşılaştığınızda yapılacak en iyi şey, iyi yaptığınız şeyleri düşünerek veya yazarak bulmaya çalışmaktır. İyi olduğunuz şeylere ne kadar çok odaklanırsanız, kendinizi iyi hissetmeniz ve hayatta başarılı olmanız o kadar kolay olur.

Kendinizi iyi hissetmek için çok uğraşıyor ve iyi yönlerinizi bulmakta zorlanıyorsanız, olumlu kendi kendine konuşma pratiği yapmak yardımcı olabilir. Bunu nasıl yapacağınızı hazırladığım şu içeriklerden öğrenebilirsiniz:

Ailenizin beklentilerinin nereden geldiğini anlamaya çalışın

Sizin ve ailenizin farklı beklentilerinin olması gerçekten hiç önemli değil. Önemli olan bu farklılıklarla nasıl başa çıkmaya çalıştığınız! Beklentileri genellikle doğru yerden gelir, yani sadece sizin başarılı veya mutlu olmanızı isterler. Ancak bunun nasıl olacağı hakkındaki görüşleri sizinkinden çok farklı olabilir. Ya da kendilerinden beklentileriyle ilgili olabilir, yani kendi yapamadıkları şeyleri sizin yapmanızı istiyor olabilirler.

Başarı standartlarının çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bunun size nasıl hissettirdiği hakkında onlarla konuşmayı deneyin. Bunu yapmak, sizi daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Bu tür bir konuşmayı yapmanın en iyi yolu “böyle yaptığında/söylediğinde ……… hissediyorum” kalıbını kullanmaktır. Bu kalıp ile onları suçlamadan (yani savunmaya ve karşı saldırıya geçmelerini önleyerek) sizi dinlemeye daha açık olmalarını sağlayabilirsiniz.

İletişim becerilerinizi güçlendirin

Ailenizle hayatınızda ne yapmak istediğiniz hakkında gerçek bir konuşma yapmak gerçekten iyi sonuçlar verebilir. Buna “doktor olmamı neden istediğini anlıyorum, ama bunun güçlü yönlerime veya ilgi alanlarıma uygun olduğunu sanmıyorum'”gibi bir şey söyleyerek başlayabilirsiniz. 

Bu konuşmayı yapmak için kullanabileceğiniz diğer bazı ipuçları şunlardır:

  • Doğru zamanı seçin: Ailenizin sessiz olduğu bir zaman bulun. Hafta ortası, iş ve ev arasında kaotik bir zaman olabilir, bu nedenle herkes biraz gergin olabilir. Hafta sonu sakin geçen bir yarım saatin ardından ailenize konuşmak istediğinizi söyleyin.
  • Onların beklentilerini karşılayamamaktan endişelendiğinizi açıklayın.
  • Cevabınız “bilmiyorum” olsa bile, geleceğiniz için ne düşündüğünüzü söyleyin. Bundan sonra ne düşündüğünüzü açıklamak (emin olmasanız bile) onların sizinle ilgili daha az endişelenmesini sağlayabilir.
  • Söylediklerini dinleyin (mutlaka!).
  • Hiçbir yere varamayacağınızı düşünüyorsanız, tartışmayı uzatmamaya karar verin ve başka bir zaman tekrar deneyin.

Bu konuda daha fazla pratik tavsiye için Anne Babanızın Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız? yazısına da göz atabilirsiniz.

Kendi beklentilerinizi kontrol edin

Kendinizden beklentilerinizin çok yüksek olmadığından emin olun. Hedeflere sahip olmak iyidir ama kendinize çok fazla baskı uygularsanız muhtemelen stresli hissedersiniz. Nasıl hissettiğinizi ve kendinize karşı çok sert olup olmadığınızı kontrol edin. 

Gerçekten uyuşmazlık devam ediyorsa ne yapmalı?

Yukarıdaki tüm ipuçlarını uygulasanız bile, aileniz yaptığınız tercihlerden hala memnun olmayabilir. Eğer öyleyse, sizinle ilgili değer verdikleri bir çok şey olduğunu unutmayın.

Ancak ailenizin beklentilerini kendinizinkilerle dengelemekte zorlanıyorsanız bir uzmandan destek almayı deneyin. Bir klinik psikoloğun desteği ile aranızdaki çatışmayı sonlandırabilir ve ilişkinizdeki dengeyi bulabilirsiniz. Böyle bir desteğin hepinize iyi geleceğini düşündüğünüzü ailenize mutlaka söyleyin.

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sezgisel Yeme'nin büyülü ve özgür dünyasına adım atmaya hazır mısınız? Tüm diyet klişelerini bir kenara bırakıp, bedeninizin size verdiği mesajlara...
Başlangıç
47 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders