Psikademi

Açık Fikirli Olmanın Yolları

Açık fikirlilik, çok çeşitli düşüncelere, fikirlere ve bilgilere açık olmayı içeren bir özelliktir. Açık fikirli olmak genellikle olumlu bir nitelik olarak kabul edilir. Ayrıca eleştirel ve rasyonel düşünmek için gerekli bir beceridir.

Başka fikirlere ve bakış açılarına açık değilseniz, sorunlara katkıda bulunan veya etkili çözümlere götüren tüm faktörleri görmek zor olur. Ayrıca yeni fikirlere ve deneyimlere açık olmak, mevcut inançlarımızla çelişen yeni şeyler öğrendiğimizde bazen kafa karışıklığına ve bilişsel uyumsuzluğa yol açabilir.  Bununla birlikte, eski veya yanlış inançları değiştirebilme ve gözden geçirebilme, öğrenmenin ve kişisel gelişimin önemli bir parçasıdır.

Açık fikirli olmanın faydalarından yararlanmak istiyorsanız, bu yeteneği geliştirmek için yapabileceğiniz şeyler var.

Açık görüşlülüğün birkaç farklı yönü vardır

Günlük kullanımda, açık fikirli terimi genellikle önyargısız veya hoşgörülü olmanın eş anlamlısı olarak kullanılır.

Psikolojik açıdan bakıldığında, bu terim insanların diğer perspektifleri dikkate almaya ya da yeni deneyimlere ne kadar istekli olduklarını tanımlamak için kullanılır.

Açık görüşlülük, soru sormayı ve inançlarınıza ters düşen bilgileri arama konusunda aktif olmayı da içerir.

Aynı zamanda, diğer insanların görüşlerine katılmadığınız halde onların inançlarını ve argümanlarını ifade etmekte özgür olması gerektiği inancını da kapsamaktadır.

Açık fikirli olmanın tersi sabit fikirli veya dogmatik olmaktır.

Sabit fikirli insanlar genellikle sadece kendi bakış açılarını düşünmeye isteklidir ve diğer fikirlere açık değildir.

Kendinizi oldukça açık fikirli bir kişi olarak görseniz bile, muhtemelen daha katı bir tutum aldığınız belirli konular vardır. Örneğin politik veya sosyal konularda katı ve değişmeyen fikirleriniz bulunabilir. Açık fikirli olmak, diğer bakış açılarını göz önünde bulundurma ve onlarla aynı fikirde olmasanız bile diğer insanlara karşı empatik olmaya çalışmak anlamına gelir .

Tabii ki, açık fikirli olmanın da sınırları vardır. Bu her ideolojiye sempati duymanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak, bu fikirlere yol açmış olabilecek faktörleri anlamak için çaba sarf etmek, insanları ikna etmenin yollarını bulmakta yardımcı olabilir.

Daha açık görüşlü olmanın faydaları nelerdir?

İçgörü Kazanmayı sağlar: Mevcut inançlarınıza karşı çıkabilmeyi ve yeni fikirlerin size dünya hakkında yeni bilgiler verebileceğini düşünmeyi mümkün kılar. Ayrıca kendiniz hakkında yeni şeyler de öğretebilir.

Yeni Deneyimler Edinmeyi sağlar: Başka fikirlere açık olmak sizi yeni deneyimlere de açık hale getirir.

Kişisel Gelişim sağlar: Açık fikirli olmak, Dünya ve çevrenizdeki insanlar hakkında yeni şeyler öğrenmenizi sağlayarak gelişmenize yardımcı olur. 

Zihinsel Gücünüzü Artırır: Yeni fikirlere ve deneyimlere açık kalmak, daha güçlü ve daha canlı bir insan olmanıza yardımcı olabilir. Deneyimleriniz ve bilginiz birbirleri üzerine eklenerek gelişmeye devam eder.

Daha İyimser Hissedersiniz: Kapalı görüşlü olmanın yarattığı sorunlarından biri, genellikle daha fazla olumsuz duygulara yol açmasıdır. Açık olmak, hayata ve geleceğe yönelik daha iyimser bir tavır uyandırmaya yardımcı olabilir.

Yeni Şeyler Öğrenmek: Kendinizi aynı eski fikirlerle kuşattığınızda öğrenmeye devam etmek zordur. Sınırlarınızı zorlamak ve farklı düşüncelere sahip insanlara ulaşmak zihninizi taze tutmanıza yardımcı olur.

Daha açık fikirli olmayı öğrenmek mümkündür

Ancak bu biraz zor olabilir.  Bazen yeni bilgiler, zaten bildiğinizi düşündüğünüz şeyleri yeniden düşünmeyi gerektirir. Öğrendiklerinizin ışığında anılarınızın ve geçmiş deneyimlerinizin yeniden değerlendirilmesini gerektirir.

Bunu yapabilmek için eski düşüncelerinizi bir kenara bırakabilmeniz, mevcut kanıtlara ciddi bir şekilde bakabilmeniz ve yanıldığınızı kabul edebilmeniz gerekir. Bu süreç zor, kafa karıştırıcı ve bazen acı verici olabilir.

Çok fazla zihinsel çaba gerektirir, ama yapılabilir. Lafı daha fazla uzatmadan işte beyninizi daha açık fikirli olma yolunda eğitmek için yapabileceğiniz şeylere geçelim.

Doğrulama yanlılığı olarak bilinen bilişsel bir eğilim, kapalı görüşlü olmaya en büyük katkıda bulunan faktörlerden biridir.

Doğrulama yanlılığı, mevcut inançlarımızı doğrulayan şeylere daha fazla dikkat etmeyi ve karşı kanıtları görmezden gelmeyi içerir.

Doğrulama yanlılığının farkında olmak onunla mücadele etmenin en iyi yollarından biridir. Yeni bir bilgiyle karşılaştığınızda, bu yanlılığın bilgileri yorumlamanızı nasıl etkileyebileceğini düşünün. Mevcut argümanlarınızı desteklediği için bir şeyi kolayca kabul ediyor gibi görünüyorsanız, fikirlerinizi zorlayabilecek bazı argümanları düşünün. 

Ayrıca bilgi kaynaklarının nasıl değerlendirileceğini öğrenmek ve haberlerde yer alan bilimsel hikayeleri hemen kabul etmeyip eleştirel olmak da faydalı olabilir.

Tabi bu son söylediğimi iyi yapabilmek için bilimsel okur-yazarlık hakkında internette biraz araştırma yapmanız iyi olacaktır.

Bunun yanında çoğu insan kendi entelektüel birikimine güvenmeyi sever.

Ve birçok yönden, kendi seçimlerinize güvenmek önemlidir. Ancak, belirli ideallere ve görüşlere bağlılık gibi görünen şeyin aslında bir tür kapalı fikirli inatçılık olabileceğini hatırlamakta fayda var.

Açık fikirli olmak sadece başkalarını değil, aynı zamanda kendinizi de sorgulayabilmeyi içerir.

Yeni bilgilerle karşılaştığınızda kendinize birkaç önemli soru sorun:

Konu hakkında gerçekten ne biliyorsun?

Bilgi Kaynağı ne kadar güvenilir?

Başka fikirleri düşündünüz mü?

Düşüncelerinizi etkileyebilecek herhangi bir önyargınız var mı?

Birçok durumda, bu tür bir kendi kendine sorgulama, inançlarınıza olan bağlılığınızı derinleştirmeye yardımcı olabilir. Veya daha önce dikkate almadığınız bazı bilgileri görmenizi de sağlayabilir.

Bazen de yeni fikirlere biraz zaman tanımak gerekir. 

Kabul etmediğiniz bir şey duyduğunuzda, ilk içgüdünüz karşı çıkmak veya sadece konuyu kapatmak olabilir. Dinlemek ya da diğer perspektifi düşünmek yerine, diğer kişinin yanlış olduğunu kanıtlamaya çalıştığınız bir düşünme moduna girersiniz ve bazen tüm noktaları dikkate alma şansınız bile olmaz.

Bir şeye duyduğunuz duygusal tepkiye tutunmak kolaydır.

Bu tür hızlı tepkiler ile ilgili problem, o anın sıcağında hareket ediyor olmanız, sorunun tüm yönlerini gerçekten dikkate almaya zaman ayırmamanız ve muhtemelen tüm bunları etkili bir şekilde düşünmemenizdir.

Alternatif yöntem, diğer düşünceleri ve kanıtları değerlendirmek için kendinize kısa bir süre vermektir.

Bir şey duyduktan sonra, yanıt vermeden önce aşağıdaki noktaları dikkate almak için birkaç dakikanızı ayırın:

Kendi fikirleriniz birden fazla kaynağa mı dayanıyor?

Çelişkili kanıtlar karşısında fikrinizi gözden geçirmeye istekli misiniz?

Kanıtlar yanlış olduğunu ispat etse bile fikrinizi savunmaya devam edecek misiniz?

Açık görüşlülük, dogmatizmden daha fazla bilişsel çaba gerektirir.

Öte yandan Bir konuda uzman olsanız bile, beynimizin düşündüğümüzden çok daha kusurlu olduğunu unutmayın. Araştırmaların gösterdiği gibi, bir şey hakkında bilgili olmak aslında kapalı fikirli olmaya katkıda bulunabilir.

İnsanlar bir konuda bir otorite olduklarını düşündüklerinde veya bildikleri her şeyi zaten bildiklerine inandıklarında, yeni bilgiler edinmeye ve yeni fikirleri değerlendirmeye daha az isteklidirler. Bu sadece öğrenme potansiyelinizi sınırlamakla kalmaz, aynı zamanda Dunning-Kruger etkisi olarak bilinen bilişsel bir önyargıya da bir örnek olabilir. Bu önyargı, insanların bir konu hakkındaki bilgilerini olduğundan fazla tahmin etmelerine ve dolayısıyla kendi yanlış düşüncelerine karşı kör olmalarına neden olur.

Gerçek uzmanlar aslında bilgileri konusunda daha alçakgönüllü olma eğilimindedir; öğrenecek daha çok şey olduğunu bilirler.

Eğer her şeyi bildiğinizi düşünüyorsanız, muhtemelen bilmiyorsunuzdur. Açık bir zihin olmadan, asla diğer perspektifleri ve deneyimleri düşünme fırsatınız olmayacaktır. 

Unutmayın, başkalarının ne bildiğini asla bilemezsiniz.

Son söz

Açık fikirli olmak zor olabilir. Zihinlerimiz genellikle kısayollara yönelerek ve basitleştirmeye dayanarak bilişsel enerjiyi korumaya çalıştığı için buna pek yardımcı olmaz. Bu yüzden açık fikirli olmak için size doğal gelmese bile, kendinizi yeni perspektiflere, bilgiye, insanlara ve deneyimlere açık bırakan bir tutum geliştirmek için yapabileceklerinizi hayata geçirmekte fayda var.

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders