Psikademi

İyimserlik Öğrenilebilir mi?

Hepimiz, hayatındaki zorluklara rağmen iyimser olan birini tanıyoruz. Her zaman her koşulda bir umut ışığı bulurlar ve onların yanındayken kendinizi iyi hissetmenizi sağlarlar. İyimserliğin öğrenilip öğrenilemediğini merak ediyor olabilirsiniz. Cevap, bilime göre evet.

İyimserlik, daha iyi fiziksel sağlık, artan yaşam süresi, hedeflere ulaşmada daha büyük başarı ve gelişmiş insan ilişkileri ile ilişkilendirilmiştir. Ancak, doğuştan iyimser bir insan değilseniz, daha iyimser olmak için yapabileceğiniz şeyler var.

Bu yazıda, iyimserliği ve bunun hayatınıza nasıl fayda sağlayabileceğini keşfedeceğiz. Ayrıca nasıl daha iyimser olunacağına dair bazı ipuçları vereceğiz. Son olarak, bazı iyimserlik örneklerine bakacağız.

İyimserlik Nedir?

İyimserlik, olaylara veya koşullara daha olumlu tarafından bakma ve en olumlu sonucu bekleme eğilimi olarak tanımlanır. İyimser bir insan, genellikle iyi şeylerin olmasını bekleyen ve hayata olumlu bakan kişidir. İyimserlik, pozitif düşünceleri geliştirmek ve hayatınızdaki olumlu değişimleri gerçekleştirmenize yardımcı olacak bir yaklaşımdır.

İyimserlik, insanların stres ve kötü ruh halinden kurtulmalarına yardımcı olan pozitif bir yaklaşım olarak kabul edilir. İnsanların daha fazla mutlu ve başarılı olmalarına yardımcı olurken, aynı zamanda hayatlarını olumlu yönde değiştirebilmesine de imkan sağlayabilir.

İyimserliğin Faydaları

İyimserlik, daha düşük kardiyovasküler hastalık ve ölüm riski de dahil olmak üzere daha iyi fiziksel sağlıkla ilişkilendirilmiştir. İyimser insanların sağlıklarına dikkat etme olasılıkları daha yüksektir ve sigara içmek veya aşırı içki içmek gibi sağlıksız alışkanlıklar geliştirme olasılıkları daha düşüktür. Ek olarak, iyimserliğin bağışıklığı güçlendirdiği, anksiyete ve depresyon gibi stresle ilişkili hastalıklara karşı koruduğu bulunmuştur.

İyimserliğin arkasındaki bilim hala araştırılıyor, ancak açıklamaya çalışan bazı teoriler var. Bir teori, iyimser insanların hayata karşı daha olumlu bir bakış açısına sahip olma eğiliminde olmalarıdır. Bu da onların bardağın boş yerine dolu tarafını görmelerine yol açar. Bu olumlu bakış, yaşam tarzında daha sağlıklı seçimlere yol açabilir. Başka bir teori, iyimser insanların her karanlık tünelin sonundaki ışığı görme yetenekleri nedeniyle, stres ve sıkıntıyla daha iyi başa çıkabildikleridir. Mekanizma ne olursa olsun, çok sayıda araştırmada iyimserliğin daha iyi sağlık ve mutluluk ile bağlantılı olduğu gerçeği ortaya konmuştur.

Nasıl Daha İyimser Olunur?

İyimser Düşünmek

İyimserliğin öğrenilebileceği ve uygulanabileceği kanıtlanmıştır. Daha iyimser düşünmeye başlamanın bir yolu kendi kendine konuşmanızı izlemektir. Kendinizi tanımlamak için kullandığınız kelimeler nelerdir? Negatif mi pozitif mi? Bir hata yaptığınızda, kendinizi hırpalar mısınız yoksa akışına mı bırakırsınız? Kendinizle konuşmak için kullandığınız kelimelere dikkat etmeye başlayın – bu oldukça önemli! Ardından kullandığınız kelimeleri daha gerçekçi, esnek ve olumlu olanlarla değiştirmeye çalışın.

Daha iyimser düşünmenin bir başka yolu da her durumda umut ışığı aramaktır. Kolay olmayabilir ama her olumsuz durumda olumlu bir şeyler bulmaya çalışın. Örneğin, işinizden atılırsanız, maddi kaybın üzerinde durmak yerine, bunu daha fazla kazanmak için yeni bir başlangıç fırsatı olarak görmeye çalışın.

Pozitifi Görselleştirme

Olumlu düşünmeye ek olarak, görselleştirme iyimserliği artırmaya da yardımcı olabilir. Görselleştirme, hedeflerimize ulaştığımızı ve hayatımızı en iyi şekilde yaşadığımızı görmemizi sağlayan güçlü bir araçtır. Başarılı olduğumuzu görselleştirdiğimizde, hedeflerimize ulaşabileceğimize inanmak daha kolay hale gelir ve bu artan inanç, artan iyimserliğe yol açar.

Olumlu olanı görselleştirmeye başlamak için gözlerinizi kapatın ve birkaç derin nefes alın. Ardından, her ne olursa olsun hedefinize ulaştığınızı hayal edin. Kendinizi olabildiğince ayrıntılı olarak hayal edin: ne yapıyorsunuz, hissediyorsunuz, düşünüyorsunuz? Kendinizi gerçekten deneyimin içine bırakın ve hedefinize ulaşmanın heyecanını ve mutluluğunu hissetmenize izin verin. Görselleştirmeniz ne kadar canlı ve gerçekçi olursa, o kadar etkili olur.

Minnettarlık Uygulaması

Minnettarlık, iyimserliği artırmaya yardımcı olabilecek başka bir araçtır. Hayatımızda neyin yanlış gittiğine değil, neye minnettar olmamız gerektiğine odaklandığımızda, doğal olarak hayat hakkında daha iyimser hissetmeye başlarız. Ek olarak, minnettarlığın fiziksel ve zihinsel sağlığımız için sayısız faydası olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle bu pratiği yapmak sadece duygusal olarak daha iyi hissetmenizi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda genel sağlığınız üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olacak!

Minnettarlığı uygulamaya başlamak için, her gün biraz zaman ayırıp hayatınızda minnettar olduğunuz şeyler hakkında düşünün veya bunları yazın – ne kadar büyük veya küçük olursa olsunlar. Günlük olarak minnettar olduğunuz şeyleri kaydettiğiniz bir günlük bile tutabilirsiniz. Zamanla, muhtemelen minnettar olduğunuz çok şeye sahip olduğunuzu göreceksiniz – bu da yaşam hakkındaki iyimserliğinizi daha da artıracaktır!

Son Söz

Sonuç olarak, iyimserlik öğrenilebilen ve geliştirilebilen değerli bir özelliktir. İyimserliğin, daha iyi sağlık ve daha fazla başarı dahil olmak bir çok faydası bulunmaktadır. Daha iyimser olmak istiyorsanız, iyimser düşünerek, olumlu olanı görselleştirerek ve minnettarlıkla başlayın.

Unutmayın, iyimserliğin gücü harikadır, onu kendi lehinize kullanın!

Günlük hayatta daha iyimser ve gerçekçi bir bakış açısına sahip olmak için bir klinik psikologdan destek almak da oldukça iyi bir fikirdir. Bu konuda benimle görüşmek isterseniz buraya tıklayarak online veya yüzyüze psikoterapi randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Kaynakça:

  • Boehm, J. K., & Kubzansky, L. D. (2012). The heart’s content: the association between positive psychological well-being and cardiovascular health. Psychological bulletin, 138(4), 655.
  • Peterson, C. (2006). A Primer in Positive Psychology. Oxford University Press.
  • Rasmussen, H. N., Scheier, M. F., & Greenhouse, J. B. (2009). Optimism and physical health: A meta-analytic review. Annals of behavioral medicine, 37(3), 239-256.
  • Seligman, M. E. P., Steen, T. A., Park, N., & Peterson, C. (2005). Positive psychology progress: Empirical validation of interventions. American Psychologist, 60(5), 410-421.

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders