Psikademi

Okula Dönüş Kaygısını ve Stresini Nasıl Azaltabilirsiniz?

Okula dönüş kaygısı normal ve anlaşılabilir bir durumdur. Birçok çocuk uzun bir aradan sonra okula geri dönme konusunda endişeli olabilir. Durum ne olursa olsun, bir ebeveyn olarak stres ve kaygı belirtilerini tanıyıp, bazı yaratıcı stratejiler uygulayarak okula dönüşü kolaylaştırmaya yardımcı olabilirsiniz.

Çocukların Stresli veya Endişeli Olma Nedenleri

Okula dönme ile ilgili stres ve endişe söz konusu olduğunda, çocukların stresli veya endişeli olmasının birçok nedeni vardır. Bazı çocukların stres ve kaygıları, özellikle de yeni bir binada veya yeni bir okul bölgesinde olacaklarsa bilinmeyenden korkmalarına dayanır.

Bazıları arkadaş edinme konusunda endişeli olurken, bazılarıysa ders-ödev yükü yüzünden veya başarılı olmak için gereken becerilere sahip olup olmadıklarını düşünmelerinden endişeli olabilir.

Bazen çocuklar, zorbalarla yaşadıkları deneyimler nedeniyle önümüzdeki okul yılı için endişeli veya endişeli olabilirler. Çoğu çocuk için yaz, kaba davranışlardan ve keskin sözlerden kurtulmak için bir fırsat olabilir. Bu nedenle, yeni öğretim yılı yaklaşırken, aynı şeyleri tekrar yaşamak zorunda kalacaklarından endişelenmeye başlayabilirler.

Tüm bunların yanında çocuklar da görünüşle ilgili sorunlar konusunda stresli olabilirler. Başka bir deyişle, maddi güçlük çeken ailelerin çocukları, doğru kıyafetlere veya malzemelere sahip olmama konusunda endişelenebilirler. Diğer çocuklar, özellikle kilo değişiklikleri yaşamışlarsa, gözlük takmaya başlamışlarsa, sivilceleri çıkmışsa veya son zamanlarda ergenlik çağına girmişlerse, başkalarının onları nasıl göreceği konusunda endişelenebilirler.

Diğer yaygın stres etkenleri arasında yakın bir arkadaşla küsmek, bir spor takımından ayrılmak, yeni bir öğrenme ortamıyla uğraşmak, zor bir öğretmenin sınıfına geçmek ve daha zor derslere girecek olmak sayılabilir.

Okula geri dönüş günü yaklaştıkça çocukların kaygı ve stres yaşamalarının sayısız nedeni vardır diyebiliriz. Tabi ki koronavirüs salgınını da es geçmememiz gerekiyor.

Anksiyete ve Stres Nasıl Belirlenir

Okula dönüşle ilgili stres ve endişe yaygın olsa da, göz ardı edilmesi gereken bir şey de değildir. Bu nedenle, çocuklarınızın ne zaman stres ve kaygı ile mücadele ettiğini tespit edebilmeniz gerekir.

Kaygı Belirtileri

Çocuklar endişeli olduklarında, duygularını kelimelere nasıl dökeceklerini bilemeyebilirler. Bu nedenle, ebeveynlerin kaygı belirtilerini nasıl fark edeceklerini bilmeleri önemlidir. İşte bir çocuğun endişeli olabileceğine dair bazı genel göstergeler:

  • Yeme ve uyku alışkanlıklarında değişiklikler
  • Açıklanamayan ağlama nöbetleri
  • Karın ağrısı şikayetleri
  • Konsantre olmakda zorluk
  • Normalden daha yapışkan olma
  • Daha çabuk üzülme veya sinirlenme
  • Olumsuz düşünceleri veya endişeleri ifade etmesi
  • Huzursuz ve kıpır kıpır görünmesi

Genel olarak, çocuğunuzun kaygısı iki haftadan uzun sürüyorsa ve günlük yaşamını etkiliyorsa, bu bir anksiyete bozukluğunun işareti olabilir. Böyle bir durumda bir psikiyatri uzmanı ile konuştuğunuzdan emin olun.

Tedavi edilmeyen anksiyete, çocukları kötü okul performansı, arkadaşlıkları sürdürmede zorluk ve hatta depresyon riskine sokar. Ve çocuklar büyüdükçe, tedavi edilmeyen kaygı madde bağımlılığına bile yol açabilir.

Stres ve Kaygı ile Başa Çıkmak İçin İpuçları

Elbette stres ve kaygıyı ele almanın en iyi yolu, çocuğunuzu, kendisini rahatsız eden şey hakkında sizinle konuşmaya teşvik etmektir. Yargılamadan dinlediğinizden ve duygularını anladığınızı gösterdiğinizden emin olun. Bazen bir çocuğun daha iyi hissetmesi için tek ihtiyacı olan duygularını ifade etmektir.

Çocuğunuzun okula geri dönme endişesini hafifletmenin bir başka güzel yolu da evinizi geçişe hazırlamaktır. Okulda yiyip içeceği şeyleri önceden konuşup planlama veya rahat bir ev ödev yapma alanı oluşturma gibi taktikler, çocukların daha fazla kontrol sahibi olmalarına ve endişeli duygularını hafifletmelerine yardımcı olabilir. İşte hissettikleri gerginliği azaltmaya yardımcı olabilecek diğer bazı yollar:

Konfor Seviyesini Arttırın

Okul yılı yaklaşırken, çocuğunuzun yeni okul ortamı hakkında daha rahat hissetmesine yardımcı olmak önemlidir. Çocuklar için okula dönüş kaygısına neden olabilecek şeylerden biri, okulda onu nasıl bir ortamın bekleyeceğini bilmemektir.

Sonuç olarak, çocuğunuzun işlerin nasıl farklı olabileceğine hazırlanmasına yardımcı olmak için zaman ayırmak iyi olacaktır.

Okulda olabilecek kısıtlamalar gibi şeyler hakkında konuşarak yeni rutinlere ve düzenlemelere daha fazla alışmalarına yardımcı olun  Soru sormasına ve düşüncelerini ifade etmesine izin verin.

Çocuğunuzun rahatlık düzeyini artırmaya yardımcı olacak bir başka seçenek de okula gidip gelmek için birkaç gezi yapmaktır. İster yürüyerek ya da bir arabanızla veya toplu taşımayla okula yeni gidiş-geliş düzenini görmesine yardımcı olmak okula dönüş kaygısını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Çocuğunuz okula gidilen yolu zaten biliyor olsa bile, böyle bir prova okula daha bağlı hissetmesini kolaylaştıracaktır.

Ayrıca çocuklarınızla temel konuların üzerinden geçmelisiniz. Örneğin, montunu nereye koyacağını ve arkadaşlarıyla yiyecek paylaşmaması gerektiğini konuşun. Teneffüste ve tuvalette yapacakları hakkında bile konuşabilirsiniz. Bu soruların bazılarının cevaplarını bilmek, çocuğunuzun “yeni” düzende daha rahat hissetmesine yardımcı olacaktır.

Olumlu Olun

Okula başlamayla ilgili endişeleri ve stresi azaltmanın bir yolu, çocuklarınıza okulun neden güzel olduğunu hatırlatmaktır. Yeni şeyler öğrenmenin ve ders dışı etkinliklere katılmanın yanı sıra, okulla ilgili iyi olan birçok şey var.

Okulla ilgili özlemiş olabilecekleri şeylerin yanı sıra bir süredir görmedikleri arkadaşları da var. Çocuğunuza, arkadaşlarıyla neler yaptığını ve nasıl eğlendiğini hatırlatın.

Yalnız Olmadığını Konuşun

Çocuğunuza, okula yeniden başlama konusunda gergin olan tek kişinin kendisi olmadığını hatırlatın. Diğer öğrencilerin de okula başladıkları ilk gün kadar endişeli olmaları muhtemeldir. Öğretmenin çocukların gergin ve heyecanlı olduğunu bildiğinden ve muhtemelen öğrenciler geldiğinde kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olmak için çaba harcayacağından emin olabilirsiniz.

Çocuğunuz uzun süredir görmediği arkadaşlarıyla yeniden görüşmekten endişe duyuyorsa, online veya yüzyüze birkaç oyun zamanı ayarlayın. Çocuğunuzun eski arkadaşlarıyla yeniden bağlantı kurmasına veya yenileriyle bağlarını güçlendirmesine yardımcı olmak yalnızca kaygıyı ve stresi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun okula doğru bir şekilde başlamasına da yardımcı olabilir.

Tatilin çocuklarda yalnızlık duygularını artırabileceğini unutmayın – özellikle de bütün yaz akranlarıyla ilişkisi kesilmişse. Bu nedenle, sanal olarak bile olsa, onları arkadaşlarıyla görüştürmek için elinizden geleni yapmanız gerekir. Bu arada, çocuğunuz eski sınıf arkadaşlarıyla aynı sınıfta bulunmamaktan endişe duyuyorsa, onlarla yine de iletişim halinde kalabileceğini söyleyin.

Yanında Olun

Çocuğunuz okula geri dönerken, özellikle ilk haftalarda onun yanında olmak için her türlü çabayı göstermelisiniz. Bunu yapmanın bir yolu, sizin için mümkünse, okula dönüş zamanında evde olmaya çalışmaktır .

Okul başlamadan hemen önce ve döndüğü ilk günlerde, çocuğunuz için evde bulunun ve yüzyüze eğitime geçişte onu destekleyin. Evden uzakta çalışıyorsanız, saatlerinizi, çocuğunuzu okula bırakabilecek ve mümkünse okuldan sonra orada olacak şekilde ayarlamaya çalışın. Biliyorum bu bir çoğunuz için çok zor bir şey, ancak en azından ilk hafta 2 gün gideceği okul sonrası bunu yapabilmek için şansınızı deneyin.

Ayrıca okul sonrası çocuğunuzla o gün okulda neyi sevdiği ve arkadaşlarıyla neler hakkında konuştukları gibi konuları konuşmaya biraz zaman ayırın.

Çocuğunuza daha fazla ilgi göstererek, kendisini daha güvende hissetmesine yardımcı olacak ve yüzyüze eğitime daha kolay başlamasını sağlayabileceksiniz.

Sağlıklı Yaşamı Teşvik Edin

Kaygı ve stresle mücadele etmenin en iyi yollarından biri yeme, uyku ve egzersiz alışkanlıklarını kazandırmaktır. Örneğin, çocuklarınızın yeterince uyuduğundan ve dengeli beslendiğinden emin olun . Yeterli uyumak ve sağlıklı beslenmek, özellikle dengeli bir kahvaltı yapmak, beyin fonksiyonları, ruh hali, odaklanma ve dikkat etme yeteneği için önemlidir.

Aynı şekilde çocuğunuzun enerjisini atmaya veya rahatlamaya da ihtiyacı olabilir. Örneğin, bazı çocuklar aktif spor yapmaktan hoşlanırken, diğerleri sessiz bir öğleden sonra kitap okumak veya günlük tutmaktan hoşlanır. Her çocuk farklıdır. Bu nedenle, çocuğunuz için gerçekten stres giderici aktiviteler seçtiğinizden emin olun.

Dışarıdan Ne Zaman Yardım Alacağınızı Bilin

Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Okula dönüş kaygısının, anksiyete bozukluğu veya akran zorbalığıyla ilgili bir sorun gibi daha ciddi bir şeyden kaynaklandığını hissederseniz, çocuğunuzla, çocuğunuzun öğretmeni ve rehber öğretmeniyle konuşun.

Çocuğunuz kaygı yaşamaya devam ederse veya daha fazla yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, bir klinik psikolog ile görüşün.

Ve tabi ki sizin rahatlamanız gerektiğini de unutmayın. Yüzyüze eğitime dönüş zamanı, ebeveynler için de aynı derecede telaşlı ve stresli olabilir. Bu nedenle doğru beslenerek, yeterince uyuyarak ve egzersiz yaparak kendinize iyi bakmanız, bu geçiş aşamasında iyi olabilir.

Bu arada, kendinize, sizin veya çocuğunuzun hissedebileceği herhangi bir endişe veya stresin sadece geçici olduğunu hatırlatmaya çalışın. Siz farkına varmadan, aileniz geçiş aşamasının içinde olacak ve sonbahar dönemine sorunsuz bir şekilde yelken açacaksınız.

Son Söz

Önümüzdeki okul yılı için stresli veya endişeli olduklarında çocuğunuzu desteklemenin anahtarı onun yanında olmaktır. Duygularını küçümsemeden veya durumu düzeltmeye çalışmadan sadece endişelerini dinleyin. Duygularını yargılamadan ifade etmesine izin verin.

Bazen birinin kendisini anladığını bilmek, çocukların zorlu bir durumu atlatmalarına yardımcı olmak için yeterlidir. Bazı durumlarda ise biraz daha fazla yardıma ihtiyaçları olabilir. Bu durumlarda, çocuğunuzun doktoruyla konuştuğunuzdan veya bir klinik psikologtan yardım aldığınızdan emin olun. Doğru yardımla, çocuğunuz kısa sürede stres ve kaygısını yönetmeyi öğrenecektir.

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders