Psikademi

Bilgisayarlı Bilişsel Davranışçı Terapi (bBDT)

Bilgisayarlı Bilişsel Davranışçı Terapi (bBDT), internet üzerinden kullanılan kendi kendine yardım terapisidir. Dünyada kullanılan birçok bBDT programı mevcutken, ülkemizde Psikademi bu alanda öncülüğü üstlenmiştir. bBDT kullananlar, yüz yüze bilişsel davranışçı terapi sırasında bir terapistin izleyeceği prosedürlerin aynıları ile karşılaşır ve bunları kendi hayatlarına nasıl uygulacağını öğrenir.

Nasıl işler?

Psikolojik sıkıntıda olan insanlar, sıklıkla olumsuz ve gerçeği yansıtmayan düşünce alışkanlıklarına sahiptir. En temelde kendileri, çevreleri ve gelecekleri hakkında olumsuz düşüncelere sahiptirler. Bu düşünce alışkanlıkları da psikolojik sorunları ortaya çıkartabilir. Bilişsel davranışçı terapi, insanlara bu düşünce kalıplarıyla nasıl yüzleşecekleri ile düşünce, duygu ve davranışlarının nasıl bağlantılı olduğunu öğretir.

bBDT ise interaktif online psikoeğitim yoluyla bilişsel davranışçı terapi yöntemlerini öğretir. Psikoeğitimler, her hafta bir veya iki bölüm bitirerek, birkaç haftalık süre içinde tamamlanabilir. Kişinin nitelikli bir klinik psikologdan online yardım alabileceği şekilde, destek alarak da kullanılabilir.

Etkili mi?

bBDT’nin yetişkin depresyonunu tedavi etmek için kullanılabileceğine dair bilimsel kanıtlar vardır. Bir çok randomize kontrollü çalışmayı kapsayan meta analiz, bBDT’nin depresif semptomları azaltmada yardımcı olduğunu bulmuştur. bBDT, kısa süreli ve düşük maliyetli bir tedavi olarak en etkili yollardan biri olabilir.

Çocuklarda ve ergenlerde depresyonu tedavi etmek için bBDT’nin kullanıldığına dair daha az bilimsel araştırma olmasına rağmen, umut vaat eden çalışmalar vardır. Yine de bBDT’nin bu yaş aralığında işe yaradığını kesin olarak söylemek için daha fazla sayıda araştırmaya ihtiyaç vardır.

Dezavantajları var mı?

bBDT’ye dayalı psikoeğitimleri kullanmak için belli bir seviyede değişim ve iyileşme motivasyonuna ihtiyaç vardır. Ben hiçbir şey yapmadan düzelmek istiyorum diyenler için pek uygun değildirler. Her ne kadar ilgi çekici ve kısa süreli çalışmaları içerse de, dikkat eksikliği olan kişiler içerikleri takip etmekte zorlanabilirler.

Son olarak bBDT tek başına tıbbi bir tedavinin yerine geçmeyecektir. Ciddi bir psikolojik rahatsızlığa sahip olan kişilerin uzman gözetiminde kullanmaları ve mümkünse ilaç ya da psikoterapi desteği ile birlikte kullanmaları daha uygun olacaktır.

Nasıl kullanılır?

bBDT internet üzerinden kullanılır. Dünyada geliştirilmiş birçok bBDT programı varken, Türkiye’de Psikademi bu alanda öncülüğü üstlenmektedir. Psikademi içerisindeki Sınav Kaygısına Son öğrenci ve aile programınlarının etkililiği klinik araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu araştırmalara ilişkin sonuç raporları çok yakında uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanacaktır. Ayrıca Psikademi Depresyon’un etkililiği üzerine yürütülen bilimsel çalışmalar şu an devam etmektedir.

Son söz

Araştırmalara göre, bBDT yetişkinlerde depresyon için etkili bir terapi gibi görünmektedir. bBDT, çocuklarda ve ergenlerde depresyon için potansiyel bir tedavi gibi görünmektedir, ancak bu yaş aralığında etkinliğini doğrulamak için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.

Sınav Kaygısına Son öğrenci ve aile programlarının ise etkili olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Sınav Kaygısına Son 13 yaştan itibaren her yaştan öğrenciye etkili bir şekilde yardımcı olmaktadır.

Kaynakça:

Twomey, C., O’Reilly, G., & Meyer, B. (2017). Effectiveness of an individually-tailored computerised CBT programme (Deprexis) for depression: A meta-analysis. Psychiatry Research, 256, 371–377. doi:10.1016/j.psychres.2017.06.081

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders

“Bilgisayarlı Bilişsel Davranışçı Terapi (bBDT)” için 1 yorum

  1. Geri bildirim: Panik Bozukluk - Psikademi

Yorumlar kapalı.