Psikademi

Yorgunken Çalışmaya Nasıl Motive Olurum?

Hepimiz o sahneyi yaşadık. Çalışmaya çalışıyorsunuz ama göz kapaklarınız kapanıyor ve beyniniz bulanık. Sadece uzun bir gün değil, uzun bir yıl geçirmiş gibi hissediyorsunuz. Yorgun hissetmek çalışmanızın bitmesi gerektiği anlamına gelmek zorunda değil.

Yorgun olduğunuzda da çalışmaya devam edebilir ve verim alabilirsiniz. İşte bunu nasıl yapabileceğiniz ipuçları.

İlk olarak karar verin, şu anda hangi durumdasınız?

Birincisi, çalışmak istiyorsunuz ama bugün yapmazsanız dünyanın sonu değil. İkincisi gerçekten çalışmak zorundasınız: mesela önümüzdeki birkaç gün içinde bir denemeye gireceksiniz ve iyi sonuç almak istiyorsunuz. 

Daha sonra, kendinizi ne kadar yorgun ve uykulu hissedip hissetmediğinizi anlamanız gerekir

Eğer kitapların başında uyuyorsanız, zamanı verimsiz kullanıyorsunuz demektir. Aynı paragrafı veya soruyu tekrar tekrar okumanın bir anlamı yok. Bu yüzden bir karar verin. Ya masanızdan uzaklaşın ve kendinizi uyandırmaya çalışın ya da şimdi dinlenin, böylece biraz sonra ya da yarın dinlenmiş olarak çalışmaya geri dönebilirsiniz. İyi bir gece uykusu çekmek veya sadece bir akşam dinlenmek, yarın sizi neredeyse yeni bir kişiye dönüştürebilir. Ama yorgun hissetmeyi, çalışmamak için bir bahane olarak kullanmadığınızdan emin olun!

Peki ya çalışmanız gerekiyorsa?

Şimdi ya da önümüzdeki günlerde dinlenmeye zaman ayıramayacaksanız, okumaya devam edin.

Çalışırken sürekli yorgun hissediyorsanız – çalışma programınızı kendi enerji ritminize uyacak şekilde uyarlamanız gerekiyor demektir

Enerjimiz gün içerisinde hep aynı seviyede değildir ve verimli olduğumuz vakitler de kişiden kişiye değişebiliyor. Sabahları mı, akşamları mı, yoksa öğleden sonra mı daha enerjiksiniz? Bunu belirleyerek en enerjik olduğunuz saatleri ders çalışmaya ayırın. Çoğu zaman aslında en verimli olduğumuz vakitleri boşa harcarız. Evdeki işlerle, internetle ya da oyun oynayarak bu enerjiyi tüketiriz. Aslında ders dışındaki şeyleri yapmak için o kadar da enerjiye ihtiyacımız yoktur. Bu sebeple gün içerisindeki çalışma vaktinizi enerjinize göre ayarlamak kritik önemdedir. 

Yorgunluğun arttığı zamanlarda çalışacağınız kolay şeyleri öne alın

Çünkü  beynimiz zor şeyleri algılamak ve yorum yapmak için ekstra enerjiye ihtiyaç duyar. eğer yorgunsanız zor konularla uğraşmak daha yorgun hissetmenize hem de verimsiz ve boşa vakit harcamanıza neden olur. Bu yüzden yorgunken zorlanmadan yapabildiğiniz konularla ilişkili soru pratiği yapmak, tekrar amacıyla video izlemek, çalışma ortamınızı düzenlemek, yarın çalışacağınız konuları belirlemek çok daha işe yarar ve size zaman kazandırır. 

Gerçekten çalışmanız gerekiyor ama uyukluyorsanız, o zaman kendinizi uyandırmanız gerekiyor demektir

İşte uyku modundan çıkmak için yapabilecekleriniz: duşa girin, bir fincan kahve için ama sadece 1 daha fazlası gerginliğe sebep olur, 15 dakika ev işi yapın, 10 dakika yürüyüşe çıkın, pencereyi açıp ya da balkona çıkıp temiz hava alın ve odanızı havalandırın, müzik açıp dans edin ya da şarkıya eşlik edin.

Yorgunken sık mola vererek çalışmayı da deneyebilirsiniz

Pomodoro tekniğini kullanmak bu konuda çok işinize yarar. Bunun için saat kurun 25 dakika çalışın ve 5 dakika ara verin, sonrasında bunu tekrarlayın. Ancak çok yorgunsanız süreleri değiştirebilirsiniz. 30 dakika çalışıp 15 dakika ara vermek gibi. Bunu yaparak çalışmayı çok bölerek verimsizleştirdiğinizi düşünebilirsiniz. Ancak bu araları vermezseniz muhtemelen yorgunluktan hiç çalışamayacaksınız. O yüzden aslında daha çok çalışmış olursunuz.

Düzensiz uyku ve yemek de daha yorgun hissetmenize sebep olabilir

Bu sebeple gece uykunuzu aldığınızdan ve öğün atlamadan 3 öğün yemek yediğinizden emin olun.

Son olarak bu söylediklerimi ve başka yolları denediğiniz halde sürekli yorgun hissediyor ve çalışmakta zorlanıyorsanız, bu durum sizi mutsuz ediyor veya kaygılarınızı artırıyorsa SKS – Sınav Kaygısına Son psikoeğitimini kullanabilirsiniz.

SKS ile zihninizi derse odaklama konusundaki işe yarar egzersizleri uygulamalı olarak yapabilir, hem sınav kaygısıyla baş etme yollarını, hem de etkili, verimli ders çalışma ile motivasyonu artırma ve sürdürme yöntemlerini öğrenebilir ve başarıyla uygulayabilirsiniz.

Psikoterapiler ve psikolojik problemler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, psikoloji biliminin bize sağladığı ve günlük hayatta kullanabileceğiniz ipuçlarından haberdar olmak için Psikademi Blog sayfasını takip edebilirsiniz.

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders