Bu soru genç danışanlarımdan en çok duyduklarımdan bir tanesi…
Normal zamanlarda ev sadece dersle ilgilendiğiniz bir yer olmadığı için zihniniz kolayca başka uyaranlara kayabiliyor. Öte yandan günümüzde artan teknoloji kullanımı ile birlikte dikkat dağıtan çeldiricileri sayısız diyebiliriz.
Ancak, odaklanmak zor olsa da bu durumun üstesinden gelebilmek için yapabileceğiniz şeyler mevcut.
İşte daha iyi odaklanabilmek için uygulayabilecekleriniz
İlk olarak etraftaki çeldiricileri yani dikkatinizi kolayca dağıtan şeyleri kaldırın
Evet bildiniz, çalışırken telefonu kendinizden uzak tutmalısınız. Çünkü sürekli gelen bildirimlerden daha fazla dikkat dağıtıcı bir şey yok. Bunun yanında bilgisayardan çalışırken açık olan ve dersle ilgisi olmayan diğer pencereleri de kapatın. Tabi ki bu esnada televizyon da kapalı olmalı, yoksa gözünüz ya da kulağınız takılacaktır. Ancak tüm bunları kapatmanın yanında hafif ve sözsüz bir müzik açabilirsiniz. Müzik dikkatinizi dağıtmaz, aksine odaklanmanızı kolaylaştırır.
Kendinize sadece çalışmaya özel bir alan yaratın
Herhangi bir işi yaparken o işe özel alarak ayrılmış bir yerdeysek, daha iyi odaklanırız. Mesela sinemada izlediğimiz filme evde televizyondan izlediğimizdan daha fazla dikkatimizi veririz. Veya spor salonundayken evdekinden daha verimli egzersiz yaparız. Bu sebeple ders dışında bir şey yapmadığınız bir çalışma masanız olsun. Kanepenizde veya yemek masanızda çalışmayı denerseniz, bunun odaklanmanıza bir masa ve çalışma alanına sahip olmak kadar etkisi olmayacaktır. Tabi ki bu çalışma alanınızda ders dışında ilgileneceğiniz başka bir şey bulunmasın. Sonuç olarak ders çalışma alanınızı bulun, düzenleyin ve ona sadık kalın.
Sosyal medya kullanımınızı sınırlandırın
Bunu söylememin bilimsel bir sebebi var. Sosyal medyada çok zaman harcadığınızda, zihninizi aynı anda birden çok görevle uğraşmaya ve çok sayıda farklı bilgiye sahip olmaya hazır hale getiriyorsunuz. Aslında bu o kadar da kötü bir şey olmasa da, kötü tarafı, her seferinde bir şeye odaklanma yeteneğinizi etkilemesidir.
Yani temel olarak, tek bir işle uğraşırken zihninizin sıkılmasına yol açıyor. Örneğin, sosyal medyada haber akışınızı kaydırıyorsanız, zihniniz çeşitli bilgilerle uyarılır. Bu beyninizi heyecanlandırır. Ancak bir konuya bir çok saat boyunca odaklanmak zorunda kalırsanız, zihniniz hızlı bir şekilde sıkılır. Dolayısıyla tek bir işle uğraşırken zihninizin sıkılmama becerisini geliştirmek için gün içerisinde sosyal medya kullanacağınız vakitleri belirleyin, bu vakitleri çok uzatmayın ve günün geri kalanında aynı anda tek bir işe odaklanma kuralını uygulamaya çalışın.
Odaklanmakta zorlanmanızın nedenlerinden birisi de hayatın yarattığı stres ve zihninizin bir çok düşünceyle dolu olması olabilir.
Stresi azaltmanın ve zihninizi boşaltmanın en kolay yollarından birisi fiziksel egzersiz yapmaktır.
Unutmayın bedenimiz ve zihnimiz birbiriyle sürekli ilişki halindedir, bedeninizi ihmal etmeniz zihninizi de ihmal etmeniz anlamına gelir. Bu yüzden önerim günde yarım saat evde egzersiz yapmanız. Nasıl egzersiz yapacağınızı bilmiyorsanız internetten egzersiz videoları ve programları takip edebilir, telefonunuza uygulama indirebilir, yoga videolarını uygulayabilirsiniz. Bu sayede beyniniz serotonin salgılayarak hem odaklanma becerisini geliştirir hem de daha berrak düşünebilerek gereksiz düşüncelere kapılmaz, ayrıca fiziksel enerjiniz de artar.
Ders çalışmayı eğitim hayatınız boyunca bir alışkanlık haline getirmediyseniz odaklanmakta güçlük yaşamınızın sebebi bu da olabilir
İyi odaklanma becerisi aslında tekrar tekrar yapılarak öğrenilen bir alışkanlıktır
Eğer şimdiye kadar bu alışkanlığı kazanmak için çaba göstermediyseniz şimdi tam sırası, çünkü herhangi bir alışkanlığı kazanmak için doğru vakit her zaman bugündür. Bunu yapmanın yolu günün belli saatlerini çalışmaya ayırmak ve ona bağlı kalmaktan geçiyor. Böylece zihniniz ve bedeniniz günün belli zamanlarında ders çalıştığınız gerçeğine alışır. Tavsiyem zihninizin ve bedeninizin daha dinç olduğu sabah saatlerini derse ayırmanız. Bu sayede hem odaklanmanız daha kolay olur, hem dersi bitirdikten sonra diğer şeylere ayırmaya bolca vaktiniz olduğunu görür, hem ders sonrası keyifli şeylerle uğraşarak beyninizin ödül mekanizmasını aktif edip daha keyifli hissedersiniz. Bir taşla bir kaç kuş yani.
Son olarak bu söylediklerimi ve başka yolları denediğiniz halde odaklanmakta zorlanıyorsanız, bu durum sizi mutsuz ediyor veya kaygılarınızı artırıyorsa SKS – Sınav Kaygısına Son psikoeğitimini kullanabilirsiniz.
SKS ile zihninizi derse odaklama konusundaki işe yarar egzersizleri uygulamalı olarak yapabilir, hem sınav kaygısıyla baş etme yollarını, hem de etkili, verimli ders çalışma ile motivasyonu artırma ve sürdürme yöntemlerini öğrenebilir ve başarıyla uygulayabilirsiniz.
Psikoterapiler ve psikolojik problemler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, psikoloji biliminin bize sağladığı ve günlük hayatta kullanabileceğiniz ipuçlarından haberdar olmak için Psikademi Blog sayfasını takip edebilirsiniz.