Psikademi

İyi Dinleme Becerileriyle Arkadaşlıklarınızı Güçlendirin

İyi dinleme becerileri sağlıklı ve güçlü ilişkiler için çok önemlidir. Bir arkadaşınızın derdini dinlerken, bir anlaşmazlığı ya da çatışmayı çözerken, ya da bir krizle karşı karşıya kalan birisine destek olurken iyi dinleme becerileri anahtarınız olabilir.

Nasıl gerçekten destekleyici bir dinleyici olunacağını öğrendiğinizde, çevrenizde size aynı şeyi yapabilen başkalarını bulabilirsiniz.

İşte iyi dinleme becerilerini geliştirmek için bazı önemli adımlar

Birinci kural: Dinle, Dinle, Dinle

Arkadaşınıza neyin yolunda gitmediğini sorun ve cevabı gerçekten dinleyin. Korkularını, hayal kırıklıklarını ve diğer önemli duygularını ifade etmelerine izin verin, göz temasını koruyun ve söylediklerine ilgi duyduğunuzu gösterin. Karşınızdaki İstemediği halde tavsiyelerde bulunma dürtünüze direnin ve sadece anlatmasına izin verin.

Duyduklarınızı yeniden çerçeveleyin

Söylediklerinden neler anladığınızı özetleyin ve tekrarlayın, böylece onu anladığınızı bilir ve hissettiği duygulara odaklanır. Örneğin, arkadaşınız aile içi problemlerden bahsediyorsa, şöyle söyleyebilirsiniz: “Görünüşe göre işler karışmış. Çok kırılmış olmalısın”.

Duygularını Sorun

Ondan ne hissettiğini ve nedenini anlatmasını isteyin. Duygularını sormak ve anlattırmak, ilgi gördüğünü ve anlaşıldığını düşünmesini sağlar ve sadece olan kötü olaylara odaklanmaktan daha yararlı olabilir.

Dikkatinizi onda tutmaya devam edin

Sizin ya da başkalarının yaşadığı benzer olayları ve sonuçlarını anlatmak yerine, kendisini daha iyi hissedene kadar ona odaklanın. Sadece konuşmanın odağını hızlı bir şekilde ona geri getirecekseniz, başınızdan geçen bir olayı anlatın. Karşınızdaki bu dikkati farkedecektir. Böylece onun gerçekten önemsendiğini ve anlaşıldığını hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Son adımda çözüme odaklanmasını sağlayabilirsiniz

Başlangıçta tavsiye vermek yerine olanları anlatmasını ve duygularını ifade etmesini beklediniz. Artık çözümleri düşünmeye başlamasına yardımcı olun. Birden fazla çözüm bulmasına ve her birinin artı ve eksi yönlerine bakmasına yardımcı olursanız, aklına yatan bir çözüm bulma olasılığı yüksektir. Ya da sadece konuşup, dinlenildiği ve anlaşıldığı için kendisini daha iyi hissedebilir.

Uygulayacağınız bu adımların yanında, şu noktalara da dikkat etmenizde fayda var:

Anda kalmaya özen gösterin

Bazen insanlar dinlemek isterle, ama sadece arkadaşlarının konuşmayı bitirmesini beklerler, böylece dinliyormuş gibi yaparken az sonra kendi söyleyeceklere odaklanırlar. Ancak İnsanlar genellikle bunu hissederler ve bu konuda iyi hissetmezler. Ayrıca, kendi zihninize odaklandığınızda karşı tarafın söylediklerini yeniden çerçeveleme dolayısıyla da anlaşıldığı hissini verme fırsatını kaçırmış olursunuz.

Tavsiye vermeyin

Bundan birkaç kez bahsettim çünkü önemli. Hemen tavsiye vermek ve arkadaşınızın problemini ‘düzeltmeye çalışmak’ en sık düşülen hatadır. Özellikle talep edilmedikçe, bunu yapmayın. Yardım etmeye çalışırken, sizin için işe yarayacak olan şey arkadaşınız için işe yaramayabilir;  ve uygulayamayacağı tavsiyeler vermek aslında karşı tarafta stres yaratabilir. Doğrudan tavsiye istemedikçe, arkadaşınız muhtemelen sadece dinlenilmek ve anlaşılmak istemektedir. Büyük olasılıkla sonrasında kendi çözüm yolunu bulacaktır.

Psikoterapiler ve psikolojik problemler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, psikoloji biliminin bize sağladığı ve günlük hayatta kullanabileceğiniz ipuçlarından haberdar olmak için Psikademi Blog sayfasını takip edebilirsiniz.

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders