Psikademi

Ergen Beyni Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ergenlik döneminde beyinde büyük ve önemli değişiklikler olduğunu biliyor muydunuz? İşte genç beyinler hakkında bilinmesi gereken şeyler…

Beyin erken ergenlik döneminde en büyük boyutuna ulaşır.

Kızlar için beyin 11 yaş civarında en büyük boyutuna ulaşır. Erkekler için, beyin 14 yaşından itibaren en büyük boyutuna ulaşır. Ancak bu fark, erkek veya kız çocuklarının birbirinden daha akıllı olduğu anlamına gelmez!

Beyin, büyüdükten sonra bile olgunlaşmaya devam eder.

Beyin büyüklükolarak gelişimini bitirse de, 20’li yılların ortasından sonuna kadar gelişmeyi ve olgunlaşmayı bitirmez. Prefrontal korteks olarak adlandırılan beynin ön kısmı, olgunlaşan son beyin bölgelerinden biridir. Bu alan, dürtülerin planlanması, önceliklendirilmesi ve kontrol edilmesi gibi becerilerden sorumludur. Bu beceriler hala geliştiği için, gençlerin kararlarının potansiyel sonuçlarını dikkate almadan riskli davranışlarda bulunmaları daha olasıdır.

Genç beyin öğrenmeye ve uyum sağlamaya hazırdır.

Genç beynin çok fazla plastisitesi vardır, bu da kendisini değiştirebileceği ve adapte edebileceği anlamına gelir. Zorlayıcı dersler veya zihinsel aktiviteler, egzersiz ve sanat gibi yaratıcı aktiviteler beynin olgunlaşmasına ve öğrenmesine yardımcı olabilir.

Ergenlik döneminde birçok zihinsel bozukluk ortaya çıkmaya başlayabilir.

Beyindeki devam eden değişiklikler, fiziksel, duygusal ve sosyal değişikliklerle birlikte, gençleri zihinsel sağlık sorunlarına karşı savunmasız hale getirebilir. Beynin yaşadığı tüm büyük değişiklikler, ergenliğin neden şizofreni, anksiyete, depresyon, bipolar bozukluk ve yeme bozuklukları gibi birçok zihinsel bozukluğun ortaya çıkabileceği bir zaman olduğunu açıklamaktadır.

Genç beyinler strese karşı daha savunmasız olabilir.

Genç beyin hala geliştiği için, gençler strese yetişkinlerden farklı tepki verebilir, bu da endişe ve depresyon gibi stresle ilişkili zihinsel bozukluklara yol açabilir. Günümüzün popüler psikolojik bir kavramı olan farkındalık, gençlerin stresle başa çıkmasına ve stresi azaltmasına yardımcı olabilir. 

Gençler çocuklardan ve yetişkinlerden daha fazla uyumaya ihtiyaç duyarlar.

Araştırmalar, kandaki melatonin (“uyku hormonu”) seviyelerinin doğal olarak gece geç saatlerde daha yüksek olduğunu ve gecenin ilerleyen saatlerinde gençlerin çoğunda yetişkinlerde olduğundan daha düşük olduğunu göstermektedir. Bu fark, birçok gencin neden geç kaldığını ve sabah kalkmaklta zorlandığını açıklar. Gençler bir gece yaklaşık 9 ila 10 saat uyku almalıdır, ancak çoğu genç yeterli uyku almaz. Uyku eksikliği dikkat etmeyi zorlaştırabilir, dürtüselliği artırabilir ve sinirlilik veya depresyon riskini artırabilir.

Genç beyin esnektir.

Ergenlik beyin ve genel olarak gençler için savunmasız bir zaman olmasına rağmen, gençlerin çoğu sağlıklı yetişkinler olmaya devam eder. Gelişimin bu önemli aşamasında beyindeki bazı değişiklikler aslında uzun süreli zihinsel bozukluklara karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Yardım Bulma

Siz veya tanıdığınız birinin psikolojik problemleri varsa, duygusal olarak zorluk yaşıyorsa veya akıl sağlığıyla ilgili endişeleri varsa, yardım almayı ihmal etmemek gerekmektedir.

Doktorunuzla veya bir klinik psikologla iyi iletişim kurmak, psikolojik sağlığınız hakkında iyi seçimler yapmanıza yardımcı olabilir. 

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders