Psikademi

Ders Çalışma İsteksizliğini Nasıl Yenerim?

Genç danışanlarım, veliler ve öğretmenlerden sıkça yöneltilen bir soru ders çalışma isteksizliğinin nasıl aşılabileceği konusunda oluyor. Konunun tek bir cümlelik cevabı olmadığı için, mümkün olduğu kadar kısa ama işe yarar bir yazı hazırlamaya çalıştım.

Size verebileceğim en iyi haber, bu durumun üstesinden gelmenin yollarının bulunması. Gelin neler yapabileceğinizi konuşalım.

Yapmanız gereken ilk ve en önemli şeylerden birincisi hedefinizi kendinize hatırlatmak

Hedefinizi düşünürken sadece kazanmak istediğiniz yeri değil, kazandığınızda elde edeceğiniz şeyleri kendinize hatırlatın. Yani mutlu olacağınız, yapmaktan keyif alacağınız şeyleri düşünün. Bu bazılarınız için istediği mesleğe sahip olup çok para kazanmak, dolayısıyla istediklerini zorluk çekmekten satın alabilmek olabilir. Bazılarınız ise üniversitede katılacağı sosyal etkinlikleri, eğlenebileceği şeyleri düşününce daha mutlu olur.

Anlatmak istediğim şey hedefinizle mutluluğu ve keyfi birleştirerek düşünüp, hayal kurmanın motivasyonunuzu artırmada etkili ve işe yarar bir yöntem olduğu.

Çalışmayı bir alışkanlık haline getirin

Herhangi bir alışkanlığı düşündüğümüzde çoğunlukla günün aynı saati ve aynı şekilde, üzerine çok düşünmeden yaptığımız şeyler akla gelir. İşte dersi de bu hale getirin. Tavsiyem sabah erken saatlerde yani sınavın yapılacağı saatlerde beyninizi çalışmaya ve soru çözmeye koşullamak. Bunu yapmak için sabah derse oturacağınız saati belirleyin, canınız istemese bile o saatte başlayın. bu sayede birkaç gün sonra buna alışacak ve zorluk çekmeden her sabah çalışır hale gelebileceksiniz.

Çalışmayı bitirince kendinizi ödüllendirmeyi ihmal etmeyin

Ödülün illa büyük bir şey olması gerekmiyor. Sevdiğiniz bir şey yiyip, içmek, sevdiğiniz bir şarkıyı dinlemek, yüzünüzü güldüren bir video izlemek yeterli olacaktır. Bunları yaptığınızda beyninizdeki ödül sistemini aktive eder ve keyif almaya başlarsınız. Bu sayede bir sonraki sefer çalışmaya başlarken beyniniz bu ödülü isteyeceği için daha az zorlanır, daha iyi odaklanır ve daha az sıkılırsınız.

Çalışacağınız konuları veya çözeceğiniz testleri bölün

Önünüze yığılı bir sürü kitap veya testi görünce tabi ki bunalırsınız. Bir türlü bitmeyeceğini ve çok uzun süreceğini düşünebilirsiniz. Bunu aşmak için her gün çalışacağınız konuları ve çözeceğiniz testleri bölüp sadece bunlarla uğraşın. Bu sayede parça parça ilerleyerek hepsini yapabildiğinizi göreceksiniz. Eğer çok zorlanıyorsanız 5 sayfa konu çalışıp ya da 5 soru çözüp 20 dakika başka şeylerle uğraşacağım diye bir kural belirleyip, buna uyabilirsiniz. Böylece bir türlü başlayamamak yerine 20 dakikada bir biraz ilerlemiş olursunuz. Unutmayın 1 her zaman 0 dan büyüktür. Azar azar çalışarak da büyük mesafe kat edebilirsiniz.

Tüm dikkat dağıtan şeyleri çalışırken kendinizden uzak tutun

Telefonu sessize alıp uzakta bir yere koyun, bilgisayarda çalışıyorsanız dersle ilişkili olmayan tüm pencereleri kapatın, televizyon kapalı olsun. Ancak odaklanmanızı kolaylaştıracak sözsüz, hafif bir müzik açabilirsiniz. Çeldiricileri saf dışı bırakınca kendinizi derse kaptırabildiğinizi göreceksiniz.

Fiziksel egzersiz yapmayı ihmal etmeyin

Unutmayın sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Evden çıkmadığınız şu günlerde oldukça hareketsiz kalıyorsunuz ve bu durum zihinsel performansınızı da etkiliyor. Bunu aşmak için günde 30 dakika evin içerisinde fiziksel egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Yapmanız gereken şey kalp atış hızınızı biraz arttırmak. Egzersiz yapabilmek için bir cep telefonu uygulaması ya da youtube vidolarını takip edebilirsiniz. Bu sayede enerjinizin arttığını, daha iyi odaklanabildiğinizi ve en önemlisi daha iyi düşünebildiğinizi gözleyebileceksiniz.

Son olarak

Son olarak bu söylediklerimi ve başka yolları denediğiniz halde sıkıcı konulara odaklanmakta zorlanıyorsanız, bu durum sizi mutsuz ediyor veya kaygılarınızı artırıyorsa SKS – Sınav Kaygısına Son kullanabilirsiniz.

SKS ile hem sınav kaygısıyla baş etme yollarını, hem de etkili, verimli ders çalışma ile motivasyonu artırma ve sürdürme yöntemlerini öğrenebilir ve başarıyla uygulayabilirsiniz.

Psikoterapiler ve psikolojik problemler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, psikoloji biliminin bize sağladığı ve günlük hayatta kullanabileceğiniz ipuçlarından haberdar olmak için Psikademi Blog sayfasını takip edebilirsiniz.

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders