Öncelikle her psikolog psikoterapist değildir. Psikolojik rahatsızlıklar ve psikoterapi konusunda uzmanlaşmak için psikologların klinik psikoloji yüksek lisansı yapması gerekmektedir. Bu, tüm dünyada uygulanan bir eğitim standardıdır. Hatta bazı ülkelerde yüksek lisans da yeterli görülmeyerek mutlaka doktora eğitimi şart koşulmaktadır.
Klinik psikologlar, insan davranışı, zihinsel sağlık değerlendirmesi, psikolojik testler, psikoterapi ve diğer psikolojik tedavi yöntemleri konusunda uzmanlaşmış profesyonellerdir.
Eğitimlerini üniversitelerin psikoloji bölümlerini bitirdikten sonra klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaparak alırlar. Bazıları yüksek lisans sonrasında doktora eğitimine de devam eder.
Klinik psikologlar, insanların düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olmak için bilimsel olarak onaylanmış prosedürler uygular.
Psikoloğun ve danışanın birlikte çaba gösterdiği bu sürece de psikoterapi denmektedir. Bu noktada hem iş birliği hem de belli bir süreden bahsettiğimiz için de size uygun birisini bulmak oldukça önemlidir.
Size uygun bir psikoloğu bulabilmek için çevrenizde daha önce klinik psikoloğa gitmiş insanlardan fikir alabilirsiniz. Bir psikiyatri uzmanına kimden psikoterapi desteği alabileceğinizi sorabilirsiniz. Türk Psikologlar Derneği’ni arayarak size öneride bulunmalarını isteyebilirsiniz. Ve tabi ki internetten araştırma yapabilir, sonrasında kendisini veya çalıştığı kurumu arayarak bilgi alabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken önemli noktalar ve sormanız gereken sorular ise şu şekilde:
- Öncelikle psikoloji bölümü okumuş mu? ve klinik psikoloji uzmanlığını yapmış mı?
- Üniversitede aldığı eğitimlerin yanında psikoterapi alanında ayrıca eğitimlere gitmiş mi? Psikoterapi süpervizyonu almış mı?
- Sizin yaşadığınız problem ve çözümü hakkında yeterli deneyime sahip mi?
- Sizin yaş grubunuzla çalışıyor mu?
- Kullandığı yöntemlerin sizin yardım istediğiniz konuda etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış mı?
- Seans süresi ve ücretleri ne kadar?
Gitmeyi düşündüğünüz psikoloğunuz hakkında ilk izlenimiz olumluysa ve sorduğunuz sorulara tatmin olduğunuz cevaplar aldıysanız, artık randevu alabilirsiniz. İlk görüşmenize gittiğinizde bu olumlu izlenim devam ediyorsa vakit kaybetmeden psikoterapi sürecinize başlayın. İlk görüşmeden tatmin olmadıysanız, başka bir klinik psikoloğa gitmenizde hiçbir sakınca bulunmamaktadır.