Psikademi

Orman Yangınlarıyla İlgili Sıkıntınızı Yönetmek İçin İpuçları

Orman yangınlarından doğrudan etkilenmeseniz bile, yangın bölgesinin yakınlarında olarak veya sosyal medyadan olan biteni izleyerek ciddi bir sıkıntı ve savunmasızlık hissedebilirsiniz. Bu duygular, özellikle yangından etkilenme ihtimali bulunan yakınlarınız varsa ve onların güvenliği hakkında henüz bilgi sahibi değilseniz daha yoğun olabilir.

Sıkıntınızı yönetmek için ipuçları

  • Haberleri takibe bir mola verin. Yangın yerlerinden gelen görüntüleri sürekli izlemek stresinizi daha da artırabilir. Haberdar olmak isteğiniz çok güçlü olsa bile (özellikle de yangınlardan etkilenen yakınlarınız varsa) haberleri takip etmeye biraz ara verin.
  • Kendinize ve duygularınıza anlayışlı olun. Bir doğal afete tanık olurken bazı duyguları kabul etmeniz zor olabilir. Yangın size dokunmadığı için rahat hissedebilirsiniz veya bu kadar çok kişi etkilenmesine rağmen her şeyden uzakta olduğunuz için suçluluk hissedebilirsiniz. Her iki duygu da oldukça doğaldır.
  • Olayları geniş açıdan bakın. Bir doğal afet çok korkunç olsa da, hayatınızda iyi olan ve yolunda giden şeylere de odaklanmayı unutmayın.
  • Mümkünse yardım etmenin bir yolunu bulun. Birçok kuruluş, doğal afet mağdurlarına yardım sağlamak için canla başla çalışıyor. Katkıda bulunmak veya gönüllü olmak, olanlar üzerinde bir “kontrol” duygusu kazanmanın bir yolu olabilir.
  • Kendinizi keşfetme fırsatları arayın ve güçlü yönlerinizi tanıyın. Yaşanan felaketler esnasında veya sonrasında insanlar genellikle kendileri hakkında yeni bir şeyler öğrenirler ve zorluklara göğüs germenin bir sonucu olarak bir bakıma büyüdüklerini görebilirler. Trajedi ve sıkıntı yaşayan birçok insan daha sonra çevreleriyle daha iyi ilişkiler kurduklarını ve daha güçlü hissettiklerini belirtirler.

Bunların yanında

Birçok kişi için yukarıda belirtilen ipuçlarını kullanmak mevcut krizi aşmak için yeterli olabilir. Bununla birlikte, bazen insan kendisini sıkışmış hissedebilir veya yoğun duygularıyla başa çıkmakta zorluk çekebilir. Klinik psikolog ya da psikiyatri hekimi gibi bir ruh sağlığı uzmanı, bu tür yoğun duygularla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Günlük yaşamınıza olağan bir şekilde devam edemeyeceğinizi düşünüyorsanız, profesyonel yardım almanız önemlidir.

Kaynak:

American Psychological Association (2011). Tips for managing your distress related to wildfires. http://www.apa.org/topics/disasters-response/wildfires-tips

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Dersler
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Dersler
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Dersler