Psikademi

Obsesif Kompülsif Bozukluk

Hepimiz bazen evin kapısını kilitleyip kilitlemediğimizi kontrol eder, belirli bir felaketi önlemek için “tahtaya vurur” ya da durduk yere garip veya rahatsız edici bir düşünce aklımıza gelir. Çoğu insan bu davranış ya da düşüncelerin üzerinde durmadan günlük hayatına devam ederken, obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olanlar, bu tür olayları önemsemeden hayatlarına devam edemez ve ciddi sıkıntı yaşarlar.

OKB bir kaygı bozukluğu olarak kabul edilir, çünkü bu rahatsızlıktan etkilenen insanlar obsesif düşüncelerin bir sonucu olarak ciddi kaygı yaşarlar. Genellikle, takıntıların neden olduğu kaygıyı azaltmak için kapsamlı ritüeller yaparlar.

Belirtileri

Obsesyonlar (Takıntılar): İstenmeyen, insanın aklından gitmeyen ve son derece üzücü veya endişe verici olan düşünceler, görüntüler veya fikirlerdir (“Ölümcül bir hastalığa yakalanırsam ne olur?” Veya “Ya bir çocuğu taciz edersem veya eşimi öldürürsem?” gibi). 

Kompülsiyonlar: Kaygıyı hafifletmek için tekrar tekrar yapılması gereken davranışlardır. Kompülsiyonlar genellikle takıntılarla ilişkilidir. Örneğin, mikrop bulaşacak takıntınız varsa, ellerinizi sıklıkla ve tekrar tekrar yıkamak zorunda hissedebilirsiniz. Ancak, kompülsiyonlar her zaman takıntıyla ilişkili olmayabilir. Örneğin, çocuğu ölmesin diye içinden 18’e kadar sayan bir hasta olabilir.

Kimleri etkiler?

OKB, insanların yaklaşık %2.5’ini etkileyen nispeten yaygın bir hastalıktır. Erkekler ve kadınlar arasında eşit oranda gözlenir ve tüm kültürlerde ortaya çıkar. OKB genellikle geç ergenlik / genç erişkinlik döneminde başlar, ancak küçük çocuklar ve gençler de etkilenebilir. Ebeveynler ve öğretmenler, semptomlarını gizlemek için büyük çaba sarf ettikleri için küçük çocuklarda ve gençlerde OKB’yi sıklıkla gözden kaçırırlar.

Tedavi

OKB semptomlarının sıklığını ve şiddetini azaltmada etkili olan çeşitli ilaçlar vardır. Fluoksetin, Paroksetin, Sertralin ve Klomipramin gibi OKB tedavisinde etkili olan ilaçların çoğu beyindeki serotonin işleyişini düzenler.

Psikoterapiler de OKB semptomlarının sıklığını ve yoğunluğunu azaltmak için oldukça etkili tedavilerdir  OKB için etkili psikolojik tedaviler davranış ve / veya düşünce değişikliklerine odaklanır. Uygun olduğunda, psikoterapi tek başına yapılabilir veya ilaçla birleştirilebilir. OKB için ana psikoterapi türü bilişsel davranışçı terapidir. OKB psikoterapiyi tamamlayan kişilerin üçte ikisinden fazlası semptomlarının sıklığında ve şiddetinde önemli bir azalma olduğunu belirtmektedir.

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Dersler
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Dersler
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Dersler