Psikademi

Koronavirüs Salgını Psikolojinizi Bozmasın

Koronavirüs gibi bir hastalığın ülkemizde de yayıldığını öğrenmek oldukça üzücü ve endişe verici. Bir salgının özellikle başlangıç aşamaları kaygı uyandırıcı olabilir. Bu süre zarfında, hastalığın ne kadar yayılacağını veya ölümcül olacağını bilmiyoruz.

Bir salgın sırasında korku, endişe, üzüntü ve belirsizlik duyguları normaldir. Neyse ki, zihinsel sağlığınız konusunda proaktif olmak hem zihninizi hem de vücudunuzu daha güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.

Kendinize iyi bakmanın yolları şunlardır:

Birincisi sadece güvenilir kaynaklardan haber edinmek ve haberleri takip etmeyi abartmamak. Özellikle whatsapp grupları gibi kaynağı belirsiz haberlere çok güvenmemek.

İkincisi kişisel hijyen gibi kontrol edebileceğiniz şeyleri öğrenmek

Üçüncüsü yalnızca resmi kaynaklar tarafından tavsiye edilen önlemler almak

Dördüncüsü öz bakımınıza ve kişisel temizliğinize dikkat etmek

Son olarak ise gerektiğinde bir ruh sağlığı uzmanından profesyonel yardım almak

Peki stresi nasıl yöneteceksiniz?

Stresle başa çıkma şekliniz, zihinsel sağlığınızı korumada oldukça önemlidir. İşte koronavirüs yüzünden artan kaygıyı hafifletmenize yardımcı olacak yollar.

Daha önce söylediğim gibi sadece güvenilir kaynaklardan gelen haberleri okuyun.

Doğruluğu kontrol edilemeyen haberlere kulak asmayın ve böyle haberlerin konuşulduğu, paylaşıldığı ortamlardan kaçının. Bunun yerine, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği gibi kendinizi nasıl koruyacağınız konusunda güvenilir bilgi veren kaynaklara başvurun.

İkinci adımda korunmak için bir eylem planı geliştirin.

Virüs bulaşma riskini azaltmak için her zaman atabileceğiniz bazı adımlar mevcut. Ellerinizi iyi yıkamak ve kalabalık ortamlardan uzak durmak gibi basit önlemler alabilirsiniz. Sadece aldığınız önlemlerin güvenilir kaynaklar tarafından önerilen eylemler olduğundan emin olun. Aşırıya kaçmayarak tavsiye edilen önlemlere yönelmeniz, virüsten korunmak için kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanmanızı sağlayabilir. Unutmayın kontrol edemeyeceğiniz tehlikeleri düşünmek sadece endişenizi artırır ve virüsten korunmanızı sağlamaz.

Sonraki adımda haberleri takip etmeyi sınırlayın.

Bir hastalığın ne kadar hızlı yayıldığından veya kaç kişinin hastalandığından bahseden haberler endişenizi artıracaktır. Haberleri takip etmeyi gün içerisinde belirli bir zaman dilimiyle sınırlandırın. Merak etmeyin hiçbir önemli bilgiyi kaçırma ihtimaliniz yok. Gelişmelerden haberdar olmak yararlı olsa da, bütün gün endişe uyandıran haber bombardımana maruz kalmayın.

Ayrıca sürü psikolojisinden kaçının.

Birçok insanın faydalı olmayan hatta zararı dokunabilecek paylaşımlarda bulunduğunu ya da saçma şeyler yaptığını unutmayın. Sırf diğerleri yapıyor diye abartılı ya da işe yaramayan korunma yöntemlerine yönelmeyin. Unutmayın, sadece uzmanların tavsiye ettiği yöntemleri uygulamanız yeterli olacaktır. Aksi takdirde, yaptıklarınız yararsız, hatta belki de sağlığınıza zararlı olabilir. Yani yoğurda arap sabunu karıştırıp yemenize gerek yok demek istiyorum.

Bunların yanında özbakımınıza dikkat edin.

Dengeli beslenmek, yeterli miktarda uyku ve fiziksel olarak aktif olmak, stresli zamanlarda mümkün olduğunca fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı kalmanıza yardımcı olmanın anahtarıdır. İyi kişisel bakım, bağışıklık sisteminizi de sağlam tutar ki bu da koruyucudur.

Son olarak gerekiyorsa profesyonel yardım alın.

Zihinsel sağlığınız koronavirüs stresinden olumsuz etkileniyorsa, profesyonel yardım almalısınız. Psikiyatri hekimi ya da klinik psikolog gibi bir ruh sağlığı uzmanı, korkularınızı yönetmenize yardımcı olurken, kendiniz ve aileniz için en iyi kararları vermenizi de sağlar.

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Dersler
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Dersler
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Dersler