Psikademi

İyimserlik Gerçekten Mutluluk Sağlıyor Mu?

İyimserler mutlu mu?

İngiltere’de yakın zamanda yapılan bir araştırma, gerçekçi olmayan iyimserliğin, kötümserliğin ve gerçekçi olmanın psikolojik yansımalarını ortaya koyuyor. Sonuçta “gerçekçi bir şekilde iyimser olmanın” en uzun vadeli mutluluğu sağladığını bir kez daha kanıtlanmış diyebiliriz.

Parlak bir geleceğe inanmak, sayısız faydalı sonuçla ilişkilendirilir. Temel kavram, iyimserliğin insanların stresle daha iyi başa çıkmasına yardımcı olmasıdır. Ancak, çok fazla iyimserlik zararlı olabilir. Olumsuz sonuçları görmezden gelmeye sebep olabilir.

Aslında, bazı araştırmalar insanların neredeyse %80’inin bir “iyimserlik yanlılığı”na sahip olduğunu ima ediyor. Gerçekte ise her şey planlandığı gibi gitmeyebilir, bu nedenle iyimserlik hayal kırıklığına dönüşebilir.

Kötümserlik ve iyimserlik

İyimserlik, “kişinin hayatında iyi şeylerin olacağına dair yaygın inanç” olarak tanımlanır. Kötümserlik ise, genellikle anksiyete, depresyon ve stresle ilgili diğer bozuklukların eşlik ettiği gelecekteki olaylardan korkma olarak tanımlanır.

Mevcut çalışma, 1991’den 2009’a kadar İngiliz Hane Halkı Anketinden elde edilen verileri kullanmış. Bu anket, bir hane halkının ekonomik faaliyetleri, sağlığı ve mali durumu hakkında sorular içermektedir.

Çalışma, katılımcıların bir yıl içinde mali durumlarının iyileşmesini, kötüleşmesini veya sabit kalmasını bekleyip beklemediklerini soruyor. Ayrıca, bir yıl öncesine kıyasla şimdiki mali durumları hakkında da sorular soruyor.

Genel Sağlık Anketi gibi araçlar da kullanılarak, katılımcılara genel iyilik halleri ve yaşam doyumları sorulmuş.

İyimserler mutlu mu?

Araştırma, geleceği yanlış düşünen iyimserlerin ve kötümserlerin, gerçekçilerden mutsuz olduğunu keşfetmiştir. Araştırmacılar, katılımcıların finansal tahminlerini 18 yıllık bir süre boyunca gerçek başarılarıyla karşılaştırdı.

Kötümser beklentiler, uzun vadeli refahı %22 oranında azalttı. En iyimser insanlar %14’e sahipti. Dahası, kötümserler realistlere göre %37 daha fazla psikolojik acı bildirdiler, iyimserler ise %11.

Kötümserlerin neden acı çektiğini görmek kolaydır. Karamsar olma eğilimindedirler ve kötü şans sadece düşüncelerini pekiştirir. Peki ya iyimserlere ne oluyor?

İyimserlik ve sıkıntı

İyimserler neden üzülsün ki? Yazarlar, hayal kırıklığının sonunda iyimserliklerine üstün geldiğini iddia ediyor. Bu onların refah duygularını azaltıyor. Yanlış varsayımlara (aşırı iyimser veya olumsuz) dayalı planlar geliştirmeye çalışmak da kötü sonuçlara yol açar. Ve kötü sonuçlar da olumsuz hisleri tetikler.

Çok fazla iyimserlik pahalıya mal olabilir

Anket ayrıca, finansal iyimserlerin sigara içmeye daha meyilli olduğunu keşfetti. Tütünle ilgili hastalıkları ve diğer riskleri, hoş olmayan şeylerin olma olasılığını hafife aldıklarından göze almış olabilirler.

Genelleştirilmiş hatalı inançlar (olumlu veya olumsuz), gerçekçi bir iyimserlikten daha kötü duygulara ve yaşam doyumuna yol açar.

İyi hissetmenin en iyi yolu, gerçekçi bir şekilde umutlu olmaktır.

Toplumda abartılı iyimserlik yaygın olsa da yazarlar bunun bir mutluluk formülü olmadığını söylüyor.

Konu hakkında biraz daha okumak isterseniz şu yazımıza da göz atabilirsiniz:

Kaynak:

Neither an Optimist Nor a Pessimist Be: Mistaken Expectations Lower Well-Being

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sezgisel Yeme'nin büyülü ve özgür dünyasına adım atmaya hazır mısınız? Tüm diyet klişelerini bir kenara bırakıp, bedeninizin size verdiği mesajlara...
Başlangıç
47 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders