Daha önce bir terapi seansına katılmamış birçok insan bunun nasıl olacağını merak ediyor. Terapist size neler soracak? En gizli sırlarınızı açmanızı isteyecek mi? Çocukluğunuz hakkında konuşmak zorunda kalacak mısınız?
Gerçek şu ki, farklı ekollerden gelen terapistler ilk terapi seanslarını farklı şekilde ele alıyorlar. Ancak, ilk seansta neredeyse her ekolde kullanılan ortak yöntemleri sizlere aktarabilirim.
Bir terapistin ofisine ya bir psikoloji kliniğine ilk defa gelişiniz, diğer herhangi bir sağlık hizmeti randevusunu beklemeye çok benzerdir.
Bir görevli ya da danışma sizi karşılar, kaydınızı yapar ve ardından terapistinizin sizi seansınıza çağırmasını beklersiniz.
Çağırıldıktan sonra ise muhtemelen terapi seansınızın ilk bölümünü birbirinizi tanımak için harcayacaksınız. Bu aşamada terapistiniz size okuduğunuz okul, işiniz, evli ya da bekar olup olmadığınız gibi sorular soracaktır. Rahat olun en derin sırlarınıza ya da problemlerinize hemen atlamayacaksınız. Hatta en sevdiğiniz kitap veya geçen hafta izlediğiniz film konuşacağınız şeyler içerisinde yer alabilir.
Sonrasında terapistiniz neden geldiğinizi öğrenmek isteyecektir.
Terapinizde ne tür ihtiyaçları veya sorunları ele almak istediğinizi ve geçmişte zihinsel sağlığınızı korumak için ne yaptığınızı sorabilir. Size en iyi nasıl yardımcı olabileceğini anlamak için geçmişte neyin işe yaradığını ve neyin yaramadığını anlamak isteyecektir.
Tüm bunları anlamak için şu sorulardan bazılarını size yöneltebilir:
- Geçmişte psikiyatrik tedavi aldınız mı? Psikoterapiye gittiniz mi?
- Belirtileriniz neler?
- Aile geçmişinizde herhangi bir zihinsel sağlık sorunu yaşayan var mı?
- Ev hayatınız nasıl?
- İntihar düşünceleriniz var mı?
- Hiç kendine zarar verdiğiniz oldu mu?
- Terapiden beklentileriniz nelerdir?
- Terapinin sonunda neyi başarmış olmak istiyorsunuz?
Bunların yanında siz de merak ettiklerini ya da terapi sürecine ilişkin endişelerinizi ona sorabilirsiniz.
Şu tür sorular kafanızın netleşmesini sağlayabilir:
- Konuştuklarımız gizli kalacak mı?
- Gizliliği hangi durumlarda kırmanız gerekir?
- Nereden mezunsunuz? Uzmanlığınızı nerede yaptınız?
- Ne zamandır terapi yapıyorsunuz?
- Benim sorunlarımla ilgili deneyiminiz var mı?
- Size telefonla ulaşabilir miyim?
- Seanslarımız arasında geçen sürede neler yapmalıyım?
Terapistinizle tanışıp, üzerinde çalışacağınız konuları bitirdikten sonra ve sansı bitirmeden önce bir sonraki seansa kadar yapmanız için terapistinizden bir “ödev” alabilirsiniz.
Bu, hafta boyunca yaptıklarınızı ve düşündüklerinizi yazmak ya da bilgilendirici bir broşür okumak olabilir. Ancak şunu unutmayın: terapistiniz size verdiği ödev size yüksek bir not vermek için değil, kendinizi daha sağlıklı ve mutlu hissetmeniz yolunda bir adım atmanız içindir. Bu sebeple ödevi yapamadığınız bir durumda suçlu hissedip, bir sonraki seansı iptal etmenize gerek yok. Gittiğininizde neden yapamadığınızı anlatmanız, onun size daha iyi yardımcı olabilmesini sağlayacaktır.
İlk terapi seansınızdan sonra kendinize ilk seansınızın nasıl geçtiğini sorun ve özellikle terapistiniz hakkında nasıl hissettiğinizi düşünün.
Onunla konuşurken rahat hissettiniz mi? İkiniz uzun vadede birlikte çalışabilir misiniz? Terapistiniz ilk seansta herhangi bir nedenle sizi rahatsız hissettirirse, başka biriyle de görüşebilirsiniz.
Terapi inanılmaz derecede kişisel bir süreçtir, bu nedenle her terapist sizin için uygun olmayabilir. Doğru kişiyi bulmadan önce birkaç kişiyle görüşmenizde bir sakınca bulunmamaktadır.