Psikademi

Etkili Ders Çalışma Stratejileri

Başarılı bir öğrenci olmak istiyorsanız, sadece bilgi birikimi yeterli olmayabilir. Çalışma stratejileri de başarınıza katkı sağlar. Dunlosky ve arkadaşları (2013) bu konuda derinlemesine araştırmalar yapmış ve etkili öğrenme stratejilerinin sınav başarısını olumlu etkilediğini vurgulamıştır. Etkili stratejiler kullanmak sadece bilgiyi hafızada tutmayı kolaylaştırmaz, aynı zamanda öğrenme sürecini de keyifli hale getirir.

Zaman Yönetimi: Sizin Elinizde!

Zaman yönetimi, hayatın her alanında olduğu gibi ders çalışmada da önemlidir. Britton ve Tesser (1991) zaman yönetiminin, ders çalışma sürecine olumlu katkı sağladığına dikkat çekmiştir. Etkili zaman yönetimi için bir zaman çizelgesi oluşturun. Görevleri önceliklerine göre sıralayın ve zaman dilimlerini belirleyerek her göreve ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini planlayın. Bu sayede zamanınızı verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Ders çalışmaya nasıl odaklanırım?

Pomodoro Tekniği: Hemen Uygulayın!

Pomodoro Tekniği, 25 dakika çalışıp 5 dakika mola verme şeklinde uygulanır. Francesco Cirillo bu yöntemi 1980’lerde geliştirmiştir (Cirillo, 2018). Teknik, kısa zaman dilimlerinde yoğunlaşmayı teşvik eder, böylece dikkatinizin dağılmasını önler. 25 dakika sonunda verilen kısa molalar, zihninizi tazelemek için bir fırsattır. Her dört “Pomodoro” sonunda daha uzun bir mola verilebilir.

Aralıklı Tekrar: Uygulayın ve Hatırlayın!

Bu teknik, Cepeda ve arkadaşları (2008) tarafından etkinliği kanıtlanmış bir öğrenme yöntemidir. Öğrenilen bilgiler belirli zaman aralıklarıyla tekrar edilir. Önceki bilgileri zaman içinde tekrar etmek, bilginin uzun süreli belleğe yerleşmesini sağlar. Bu, sınavlar öncesinde büyük yarar sağlar çünkü hafızanızı olabildiğince verimli kullanabilirsiniz.

Aktif Öğrenme: Etkileşime Geçin!

Sadece kitaptan ya da ekrandan bilgi okumak pasif bir öğrenme biçimidir. Bonwell ve Eison (1991), aktif öğrenme stratejilerinin öğrenme sürecini kolaylaştırdığını belirtmektedir. Bilgileri daha etkili bir şekilde kavramak için öğrendiğiniz konular hakkında sorular sorabilir, quizler çözebilir veya özetler hazırlayabilirsiniz.

İçsel Motivasyon: Kendinizi Harekete Geçirin!

Ryan ve Deci (2000) tarafından yapılan çalışmalar, içsel motivasyonun başarı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmanın size nasıl fayda sağlayacağını düşünerek kendinizi motive edin. Kendi başarınız için çalıştığınızı görmek, motivasyonunuzu artırabilir.

Ders Çalışma İsteksizliğini Nasıl Yenerim?
Sınava Çalışmaya Nasıl Motive Olacağım?

Stratejik Yaklaşımınızı Şimdi Belirleyin!

Etkili ders çalışma yöntemleriyle donanmış bir strateji oluşturmak, başarılı bir öğrenci olmanın anahtarı olabilir. Yalnızca Pomodoro Tekniği ya da aralıklı tekrar gibi tek bir yöntemi değil, birçok farklı tekniği bir araya getirerek çalışma sürecinizi optimize edebilirsiniz. Daha fazla destek için bu bağlantıya tıklayarak randevu alabilirsiniz.

Ayrıca, sınav kaygısı yaşıyorsanız, Sınav Kaygısına Son psikoeğitimimiz yanınızda. Hemen ücretsiz kullanabilirsiniz!

Kaynakça

  • Bonwell, C. C., & Eison, J. A. (1991). Active Learning: Creating Excitement in the Classroom. AEHE-ERIC Higher Education Report No. 1. Washington, DC: Jossey-Bass.
  • Britton, B. K., & Tesser, A. (1991). Effects of time-management practices on college grades. Journal of Educational Psychology, 83(3), 405–410.
  • Cepeda, N. J., Pashler, H., Vul, E., Wixted, J. T., & Rohrer, D. (2008). Spaced repetition enhances the learning of a variety of materials. Journal of Experimental Psychology: General, 137(2), 236–254.
  • Cirillo, F. (2018). The Pomodoro Technique. Cirillo Consulting GmbH.
  • Dunlosky, J., Rawson, K. A., Marsh, E. J., Nathan, M. J., & Willingham, D. T. (2013). Improving Students’ Learning With Effective Learning Techniques: Promising Directions From Cognitive and Educational Psychology. Psychological Science in the Public Interest, 14(1), 4–58.
  • Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55(1), 68–78.
Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders