Psikademi

Çocuklarınızla Koronavirüs Hakkında Nasıl Konuşmalısınız?

Çocuklarımız koronavirüsü görüyor ve duyuyor. Dakika dakika güncellenen haberler, sosyal medya paylaşımları, çevremizde konuşulanlardan bu bilgi akışı bizim için olduğu kadar çocuklarımızda da endişe yaratabiliyor.

Çocuklarınızla koronavirüs hakkında nasıl konuşacağınız konusunda zorlanıyorsanız, yalnız değilsiniz.

İşte çocuklarınızla konuşurken kullanabileceğiniz bazı ipuçları:

Öncelikle kendi endişenizi azaltın.

Panik sorunun bir parçasıdır, virüsten korunmanızı ya da daha iyi hissetmenizi sağlamaz. Ayrıca çocuklar anne babalarının konuşmalarını dinledikleri kadar izlerler ve özellikle gençler anne babalarını rol modelleri olarak bakarlar. Bu durumda endişe ve paniği onlara yansıtmanız, onların da bu duyguları şiddetli hissetmesine sebep olacaktır. Bu yüzden korku ve endişenizi etkili önlem alabileceğiniz seviyede tutun ki, çocuklarınız da neler yapılmasını gerektiğini sizden öğrenebilsinler. Yapılacak en iyi şey hijyen kurallarına uymak, kalabalık ortamlardan uzak durmak ve iyi beslenmek. Tercihiniz endişelenmek yerine akıllıca davranmaktan yana olsun.

Çocuğunuzla koronavirüs hakkında konuşmaktan kaçınmayın.

Böyle bir durumda çocuğunuz evdeki endişe havasını sezecektir ve belirsizlik daha fazla korkmasına sebep olacaktır. Belirsizliği giderip, endişesinin artmasını engellemenin yolu bu konu hakkında konuşmaktan geçiyor. Bunu yapmak için öncelikle çocuğunuza virüs hakkında ne bildiğini sorun. Bu sayede ne kadar bilgiye sahip olduğunu ve bunların ne kadarının doğru olduğunu öğrenme şansına sahip olursunuz. Ayrıca birden fazla çocuğunuz varsa hepsiyle ayrı ayrı konuşun ki gözünüzden bir şey kaçmasın. Ardından korku ve endişesini anlatmasına izin vererek dinleyin. Söyledikleri size mantıksız ve saçma gelse bile yargılayıcı olmadan onu anladığınızı belirtin. Siz mantıksız bulsanız bile bu onun endişe hissetmediği anlamına gelmez. Dinlenilmeye ve endişelerini anlatmaya ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Sonrasında çocuğunuza doğruluğu kanıtlanmış, güvenilir kaynaklardan gelen bilgileri aktarın.

Söylentilere ve internette dolaşan güvenilir olmayan bilgilere inanmaması gerektiğini açıklayın. Sağlık bakanlığı, türk tabipler birliği, türkiye psikiyatri derneği, türk psikologlar derneği güvenilir kaynaklardır. 

Çocuğunuzla paylaşabileceğiniz temelde 5 basit bilgi bulunmaktadır:

Birincisi, koronavirüs griple aynı semptomların çoğuna neden olur (yani öksürük, ateş, nefes darlığı gibi belirtiler), ancak durum gripten daha ciddi hale gelebilir.

İkincisi, Bu belirtileri olanlar bir doktora görünmelidir. Ayrıca başkalarına bulaştırmamak için bir maske takmalı ve diğer insanlardan uzak durmalıdır.

Üçüncüsü, koronavirüs, esas olarak insanlar öksürdüğünde ve hapşırdığında yayılır. Dolayısıyla kalabalık ortamlardan uzak durmak gerekmektedir. Okulların tatil olmasının sebebi de budur.

Dördüncüsü, Elleri yıkamak ve yüzünüze dokunmamak virüs bulaşma ihtimalini azaltır.

Son olarak, koronavirüse yakalan insanlar için tedavi bulunmaktadır ve yakalananların çoğunluğu iyileşmektedir.

Çocuğunuzla konuşurken yaşına uygun şekilde hareket edin.

Küçük çocukların onlarla konuşurken fiziksel yakınlığa ihtiyacı olabilir. Elini tutabilir veya göz teması kuracak şekilde karşılıklı dizüstü çökebilirsiniz.

Bilgiyi de yaşa uygun olarak verin. Mesela 3 yaşındaki bir çocuğunuz varsa “Bak maske takan birisi geçiyor ve maske takarak hastalıktan korunuyor. Hem de hasta olan insanlar da maske takarlarsa, öksürdüklerinde veya hapşırdıklarında mikropları yaymazlar” şeklinde durumu anlamasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca el yıkamayı bir şarkı eşliğinde yaparak eğlenceli hale getirip, onun hijyenine de dikkat edebilirsiniz. Kreşe gitmemesinin sebebinin de sağlıklı kalmak için olduğunu ve bir süre evden oynadıktan sonra tekrar kreşe gitmeye başlayacağını açıklayabilirsiniz.

Orta okul ve lise çağında çocuklarınız varsa, en iyi yaklaşım koronavirüsün griple aynı semptomların çoğuna neden olduğu, ancak bazı insanlarda özellikle yaşlılarda çok daha şiddetli olabileceği hakkında konuşmaktır. Ayrıca, kişisel hijyene dikkat emek ve okuldan veya kalabalık ortamlardan uzak durarak evde kalmanın önemini anlatın.

Tüm bunların yanında birçok çocuk korku ve endişelerini sözlü olarak ifade etmekte zorlanır.

Bu genellikle davranış değişikliklerine yol açar. Eğer çocuğunuz daha çabuk öfkelenmeye ya da kendi içine çekilmeye başladıysa ne düşündüğünü ve hissettiğini ona mutlaka sorun. Bunun yanında en sık görülen stres ve endişe belirtileri arasında uyku sorunları, baş ağrıları ve mide-bağırsak sorunları bulunur. Bu tür belirtilere karşı gözünüz açık olsun. Çocuğunuzda belirgin değişiklikler gözlüyorsanız ve konuşmanız yardımcı olmuyorsa mutlaka bir psikiyatri uzmanına ya da klinik psikoloğa başvurun. 

Son söz

Çocukların sınıf arkadaşlarından veya internetten yanıltıcı veya yanlış bilgilere inanmasını önlemenin yolu, koronavirüs hakkında ailelerinden doğru ve yararlı bilgiler almalarıdır.

İlk başta konuşmaya başlamak zor olsa da, el yıkama  gibi basit önlemleri konuştuktan sonra, korkuları ve endişeleri hakkında konuşmak hem sizin hem de çocuğunuzun daha iyi hissetmesini sağlar.

Tüm Kategoriler
Psikoeğitim
Psikoeğitim
Ücretsiz
Programın Amacı: Bu psikoeğitim programı, stresin nedenlerini ve etkilerini anlamanızı, stresle başa çıkmak için etkili yöntemler geliştirmenizi ve...
Başlangıç
46 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Panik Ataklarınızı Kontrol Altına Alın Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklarla karakterize, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir duru...
Başlangıç
49 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Kaygı programı, kaygıyla başa çıkmak için bilimsel ve etkili yöntemler sunar. Kaygınızı anlayın, yönetin ve daha sağlıklı bir yaşam sürün...
Başlangıç
68 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Psikademi Depresyon: Depresyonla Başa Çıkmanın En Yenilikçi Yolu
Başlangıç
105 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınav Kaygısına Son, öğrencilere sınav kaygısını etkin bir şekilde yönetmeleri için bilişsel-davranışçı terapi (BDT) temelli stratejiler sunar. Dah...
Başlangıç
63 Ders
Psikoeğitim
Ücretsiz
Sınavlar hem öğrenciler hem de aileleri için büyük bir stres kaynağı olabilir. Kaygı ve gerginlik öğrenci için bunaltıcı olabilir ve aileler de str...
Başlangıç
22 Ders