Tatilin sonuna geldik, okulların açılmasına az bir zaman kaldı ve anne-babaların en çok zorlandığı konulardan bir tanesi gündeme geliyor: Çocuğumuzu okul yaşamına tekrar nasıl adapte ederiz?
Bir çok çocuk tatilde daha geç yatmaya, bolca boş vakte sahip olmaya ve düzensiz bir günlük hayat yaşamaya alışıyor. Ancak okul devreye girince bu alışkanlıklar okul düzenine alışmayı zorlaştırıp, sabahları oldukça stresli hale getirebiliyor. Siz de bu tür bir problem yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız, uygulayabileceğiniz bir kaç pratik yolu denemeniz işinize yarayabilir.
Okulların açılmasına önceden hazırlanmaya başlayın
Çocuğunuzu zihinsel olarak okulların başlayacağına hazırlayın ki, okulun ilk günü bir anda kurallar ve zorunluluklar karşısında şaşkına dönmesin. Yapabileceğiniz ilk şey, okulların açılmasına kaç gün olduğunu konuşmak ve bunu bir kaç gün arayla gündeme getirerek, kendisine sormak olmalı. Sonrasında okula hazırlığı birlikte planlayarak okul kıyafetlerini, çantasını beraber hazır hale getirin. Son olarak okul zamanı kaçta kalkması gerektiğini, okula hangi yolla gideceğini, kaçta okuldan çıkacağını kendisiyle konuşun. Tüm bunları yaparak onun zihninde okul zamanın yaklaştığını ve günlük hayatında bir değişiklik olacağı fikrini oluşturmuş olursunuz.
Yatma ve kalkma zamanlarını düzenlemeye başlayın
Okulların açılmasıyla birlikte ailelerin en çok zorlandığı konu sabah erken kalkma ve okul için vaktinde hazırlanma oluyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için okullar açılmadan önce yatma ve kalkma zamanlarını yavaş yavaş okul düzenine uyacak şekilde ayarlamaya başlayın. Böylece uyku düzenini bir anda değiştirmek yerine yavaş yavaş çocuğunuzu yeni uyku düzenine alıştırabilirsiniz. Bunu yatış ve kalkış zamanlarını her gün 15 dakika erkene çekerek yapabilirsiniz. Ancak her çocuğun yatma ve kalkma saatleri farklılık göstereceğinden 15 dakika yerine çocuğunuza özel bir süre belirleyerek de bunu yapabiliriz. Ayrıca dikkat etmeniz gereken önemli bir konu da, çocuğunuzun daha erken uyuyabilmesi için gün içerisinde aktif olması ve yorulması gerekliliğidir. Gündüzleri uyuyarak geçiren ya da hiç hareket etmeyen bir çocuğun akşam erken yatmasını beklememeliyiz değil mi?
Sabah rutinine okul açılmadan başlayın
Uyku düzenini sağlamaya çalışmanın yanında, sabahları çocuğunuz kalktıktan sonra birlikte kahvaltı yapmak ve ondan sonra diğer günlük aktivitelere dönmek onu okul zamanı kalkınca ilk iş olarak kahvaltı yapmaya hazırlayacaktır. Bu sayede sabahları onu sürekli kahvaltıya çağırma gerginliğini yaşamanın önüne geçebilirsiniz.
Ev içi kuralları yeniden uygulamaya başlayın
Bir çok aile içerisinde okul zamanı uygulanan kurallar yaz tatilinde gevşetilir ya da serbest bırakılır. Çocuğunuzun hem okul hem de evde bir anda kurallar yığını içerisinde bocalamasını engelemek adına, ev içindeki kuralları yavaş yavaş devreye sokabilirsiniz. Bu kurallar içerisine internet, sosyal medya, bilgisayar oyunu sürelerini düzenlemek girebilir. Yapacağınız şey yavaş yavaş uyku düzenini sağlamada yaptığınız gibi süreleri azaltarak okul zamanındaki düzene okul başlamadan bir kaç gün önce geçmek olabilir.
Çocuğunuzla okulun açılması hakkında konuşun
Özellikle LGS ya da TYT-AYT gibi sınavlara girilecek yıllarda ya da bazen normal okul yıllarında çocuklar okulun başlamasına yönelik endişeler taşıyabiliyorlar. Bu endişeler her çocukta farklı bir şekilde ortaya çıkabiliyor ve bu endişelerini ifade etmekten çekinebiliyorlar. Bazen de sinirlilik ya da umursamazlık gibi dolaylı yollarla bu endişeleri ortaya çıkabiliyor.
Bu durumu engellemek adına okullların açılması ya da sınav senesi hakkında çocuğunuzun neler düşündüğünü, hissettiğini, herhangi bir endişesi olup olmadığını mutlaka ona sorun. Eğer böyle bir endişesi varsa ya da bazı durumların üstesinden gelemeyaceğini söylüyorsa mutlaka bir psikologtan destek alın ve çocuğunuza bu durumun gayet normal olduğunu ve aşılabileceğini anlatın.
Bahsettiğim yöntemler dışında sizlerin tecrübeyle edindiği ve işe yaradığını gördüğü bir takım başka yöntemleriniz varsa, bunları da uygulamaktan geri kalmamalısınız.
Hem sizlere hem de çocuklarınıza başarılı ve mutlu bir okul yılı diliyorum.
Bu konuda benden destek almak isterseniz, buraya tıklayarak yüz yüze ya da online psikoterapi alabilirsiniz.